Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spola Tiskenrännan!

Annons

Det blir inget billigt kalas och är heller inte enkelt att genomföra. En muddring av hela Tisken beräknas kosta 180 miljoner kronor. De massor som tas upp ska deponeras antingen i Främbyviken eller i en del av Tisken.

Ett annat förslag är att man muddrar en 75 meter bred segelbar ränna. Det senare kräver byggande av en vall för att förhindra de muddrade massorna att återigen slamma igen. Detta sker troligen till viss del i alla fall varför rännan efter ett antal år beräknas vara cirka 50 meter bred. För att komma in i Tisken krävs dessutom att slussen byggs om till en beräknad kostnad av tio miljoner kronor och dessutom en årlig kostnad för slussvakt och underhåll.

Många har noterat att Tiskens yta vid lågvatten ibland liknar spenatsoppa.

De månghundraåriga utsläppen har skapat en speciell miljö som gynnar en ovanlig växt, löktåg. Den är svår att rå på, men ett förslag att temporärt torrlägga Tisken vid några dygns sträng kyla, skulle kunna göra att löktågen fryser och därmed förhoppningsvis utrotas. Miljöpartiet lämnade i kommunstyrelsen en reservation mot beslutet att gå vidare med planerna att anlägga en segelbar ränna i Tisken. Vi anser att det är tillräckligt med att bekämpningen av löktågen ger en öppen vattenspegel.

Det är viktigt att notera att muddringen av Tisken inte är en miljöfråga. Sedimenten på Tiskens botten består av avlagringar från gruvhanteringen och ligger enligt enig expertis bäst där de ligger. I dag utgör de inget bekymmer men flyttar vi massorna kanske vi får ett miljöproblem!

Hur attraktivt är det att segla i en ränna över Tisken? För vilka görs detta? Är det för det fåtal av kommunens befolkning som har båt i Runn, för att de lätt ska kunna visa upp sina båtar i centrum medan de provianterar eller är det för skönhetsvärdet, att vi andra ska glädjas åt den vackra synen? Eller tror man att vi får ett stort antal turister som kommer sjövägen?

I sammanhanget är det viktigt att komma ihåg att vintertid är det inget båtväder. Då ser vi ingen skillnad. Det handlar om högst fem månader om året när vi i så fall kan njuta av båtlivet. Vad tycker Faluborna? Är det värt 75 miljoner kronor att möjliggöra båttrafik på Tisken?

Är det av stort värde för stans framtid och är det väl satsade pengar?

Om man fördelar kostnaden på en 20-årsperiod innebär avskrivning och ränta en kostnad på minst fem miljoner kronor årligen. De fem sommarmånader man kan ha glädje av seglatsen gäller det att vara glad för det kostar kommunen minst en miljon kronor i månaden. Snacka om att vara ute och segla!

Det är viktigt att vi ställer andra önskemål i relation till detta. Ett sådant exempel är önskemålen om hallbyggnader i Enviken och Linghed.

Vi kan bygga båda dessa önskade anläggningar och ändå ha hälften av pengarna kvar till annat om vi spolar Tiskenrännan. Släng inga pengar i sjön!

INGER OLENIUS REPRESENTERAR MILJÖPARTIET DE GRÖNA I FALUNS KOMMUNSTYRELSE OCH KOMMUNFULLMÄKTIGE.

Mer läsning

Annons