Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Splittrad arbetarekommun

Annons

Socialdemokratin i Borlänge är sedan årtionden starkt och dominerande. Partiet har traditionellt haft ett starkt inslag av samverkan med LO-facken.

Även i det nya Borlänge, efter stålkrisen i slutet av 1970-talet, har partiet kunnat samla en god andel av samtliga Borlängebor. Väljarbasen har dock i senaste valen gått tillbaka från cirka 50 procent till drygt 40 procent.

Socialdemokratin har under de senaste 40 åren haft tre starka ledare: Börje Andersson, Georg Karlsson och Peter Hultqvist. Det gemensamma för dessa är att de varit ledare, väl ansedda, stått i fronten för utveckling och nya idéer. De har satt Borlänge på kartan och också samlat röster från andra partier.

På sätt och vis har arbetarekommunen varit stark, men inte forum för det politiska samtalet och positivt utvecklingsklimat. Dessa samtal har förts i blandade grupperingar av kommunala tjänstemän och s-politiker. Konstellationer som under ledning av starka kommunalråd sammanförts till enhetliga och sammanhängande strategier och beslut.

Nu möter vi en ny tid. Ledarskapet måste bli bredare och kunna dialogisera med flera partier och samtidigt jobba nära de ledande tjänstemännen i kommunorganisationen.

Jag kan konstatera att det under detta år utstrålat en splittring där ledarskapet inte kunnat fylla tomrummet efter Peter Hultqvist.

Valberedningens förslag blev något av ett virrvarr, där det är svårt att finna någon linje eller politisk strategi. Välmeriterade partivänner for fram och tillbaka utan någon som helst hänsyn. Den enda trend som kan skönjas är att ovanligt många äldre traditionalister lyckades putta undan yngre förnyare.

Min uppfattning är att arbetarekommunen är starkt splittrad och det inre arbetet präglas mer av de långa knivarnas natt än av politiska samtal. Det finns inte någon kraft som håller samman omkring en vision och utvecklingsidé för kommunen.

Jag är övertygad om att arbetarekommunen måste bli ett forum för det politiska samtalet. Detta är basen för nyrekrytering och förnyelse. Men ska detta vara möjligt måste den nu förhärskande inre partikulturen bytas mot en människosyn som står i harmoni med partiets grundläggande värderingar.

De yngre medlemmarna måste bemötas med positivt intresse och ges stöd, inte upplevas som hot. I framtidens arbetarekommun måste det finnas en blandning av Borlängebor, så att partiet upplevs som synonymt med Borlänge och skapandet av en bra kommun att leva i.

LARS-ERIC HAMMARQVIST

Mer läsning

Annons