Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spilå Britta tackar för sig

Annons

Avslutningen på körens 22-åriga liv bli en pampig föreställning i Älvdalens kyrka i mellandagarna. Därefter läggs Stämbandet på hyllan och en viktig musikepok i Älvdalen avslutas.

- Jag gruvar mig, men musiken har gett mig så mycket glädje i livet, säger Spilå Britta.

Hela hennes liv har varit musik. Till stor del som romantiska stycken och glada menuetter i ljusaste dur. Men som i alla andra liv har det också funnits svarta stunder i mörkaste moll i Brittas liv. Stunder som hon kommit igenom tack vare musiken och den glädje och gemenskap den gett henne.

Hon föddes i den lilla byn Ersnäs, ett par mil söder om Luleå, och växte upp i en familj med elva barn. Musiken kom tidigt in i hennes liv genom familjen, men musikutbildning var för de rika och inte för Britta. Därför började hon arbeta på kontor efter skolan, men det var inget för henne. Ett års musikutbildning på Framnäs folkhögskola blev sex år. Därefter fick hon tjänst som den förste musikläraren vidÄlvdalens musikskola, där en av hennes lärare från Framnäs, Stig Ferneborg, dragit igång verksamheten två år tidigare.

- I början hade vi piano, blockflöjt och gitarr och endast någon enstaka fiolelev. Musikskolans hela årsbudget gick lös på 25 000 kronor.

Efter ett år slutade musikledaren och Britta, som funderat på att flytta uppåt i landet igen, övertalades att ta över som ledare för musikskolan i Älvdalen.

- Jag fick 200 kronor mer i månaden och en lägenhet och gav upp flyttplanerna, säger hon.

Tiden gick. Eleverna i musikskolan blev fler och fler. Liksom musiklärarna. Bagaren Rune Westlin och Olle Skeri var två av de första som anställdes.

I slutet på 80-talet slutade Britta som ledare för musikskolan, en mörk tid i hennes liv, som hon helst inte vill prata om.

- Det handlade om utmobbning helt enkelt, säger hon.

När hon några år senare råkade ut för en ännu större personlig tragedi, framstod den jobbiga tiden, då hon mobbades bort från musikskolan, som mindre viktig.

Det som hela tiden hållit henne uppe har varit musiken och glädjen och gemenskapen i den. Även i de svåraste och mest nattsvarta stunderna.

Några år tidigare hade några entusiastiska körsångare övertalat henne att bli ledare för en ny kör i Älvdalen. Stämbandet hade sett dagens ljus. Här samlades män och kvinnor som ville sjunga i kör, men tyckte att kyrkokören var för avancerad och helst inte ville binda upp sig till söndagarna.

Eftersom Britta aldrig hade kunnat utveckla sitt sångintresse, tog hon sig an uppgiften med stor entusiasm.

"Alla kan lära sig sjunga" var hennes motto.

-Ja, så är det. Det gäller bara att vara intresserad, träna och lära sig hur man använder stämbanden och lungorna för att höja eller sänka tonen.

- Jag har haft många "brummare" som elever, men med några få undantag har de alla lärt sig sjunga.

Tillsammans med Stämbandet har Britta varit med om många härliga konserter i kyrkor och på andra platser runt om i landet och även utomlands. För några år sedan framförde kören Lars-Erik Larssons Förklädd Gud med Olle Persson och Lena Willemark som solister. Det var 1994, och 2000, då även Hillevi Martipelto deltog som solist, och under många år har kören framfört de bejublade Good-Old-Days-föreställningarna årligen.

Nu lägger alltså Spilå Britta Stämbandet på hyllan. Men först ska hennes kör framföra ett sista storverk i Älvdalens kyrka. Det är den 27 december som kören bland annat framför Den heliga natten, med text av Hjalmar Gullberg och musik av Hilding Rosenberg. Solister blir operasångarna Carolina Bengtsdotter Ljung och Daniel Wiklund. Musiken framförs av sju musiker från Dalasinfoniettan, förstärkta med bland annat flera tidigare elever från Älvdalens musikskola.

Det blir en värdig avslutning för Spilå Britta och hennes Stämbandet.

- Det ska bli skönt att få vara ledig, men jag gruvar mig allt lite. Musiken och glädjen av att få lära ut hur man använder kroppen som instrument har gett mig så oerhört mycket genom livet, säger hon.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons