Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spi kovänder - ställer upp i kommunalvalet

Annons

Så sent som i slutet av december i fjol kunde tidningen presentera de nya krafterna i SPI i Mora, i form av Brita Maria Nordström, ordförande och Lena Heed-Sandlund, andre vice ordförande.

Båda har nu lämnat SPI med omedelbar verkan.

I tisdags i förra veckan höll SPI Mora årsmöte och Brita Maria Nordström omvaldes som ordförande.

- Beslutet då blev att vi inte ställa upp i årets val, men vi skulle arbeta för kommande val. Någon dag senare får jag veta att spi Mora ändå ställer upp i höstens val, vilket är oerhört förvånande, säger Brita Maria Nordström, som nu lämnat in sin avskedsansökan.

- Motivet är främst att spi på riksplanet är odemokratiskt eftersom det är det enda parti i Sverige som fråntagit de lokala partierna att nominera kandidater till kommunvalet, säger hon.

Enligt vad tidningen erfar vill SPI på riksplanet inte ha Brita Maria Nordströms namn med på någon lista. Hon hade varit med i alla partier i Mora tidigare, ska uppfattningen ha varit i spi-styret.

- Tydligen lyssnar man på rykten och hörsägen, säger Brita Maria Nordström, som tidigare varit med i moderaterna och det lokala Morapartiet. Därtill är hon kyrkopolitiker för partipolitiskt obundna i svenska kyrkan (posk).

Lena Heed-Sandlund säger att spi är ett oerhört odemokratiskt parti.

- Det är det enda partiet i landet som har ett centralt valutskott med rätt att bestämma vem som får vara med på de lokala listorna. Jag trodde inte det var sant när jag fick vetskap om det här, men när det bekräftades hjälpte det mig till att snabbt besluta att lämna partiet.

Bobby Masuhr sitter nu i kommunfullmäktige för SPI och det är han som berättar att partiet ställer upp även i höstens val.

- Vi har haft ett extra möte efter årmötet och bestämt att vi ställer upp. Jag har personligen varit engagerad i spi i tio år och tycker det vore synd att riva den plattform vi fått i Mora.

Avsikten är att Frej Sundman, Landbobyn, ska efterträda Brita Maria Nordström som ordförande i lokalföreningen. Dock är det Bobby Masuhr som kommer att toppa listan till kommunvalet, följd av Börje Lundberg, Frej Sundman, Eva Sundman, Eva Bjerneld, Nils-Erik Karlqvist, Knut Örjas och Arthur Björn.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons