Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spendrups problemet för gruvöppning

Annons

Men huvudfokus ligger på Grängesberg berättar Andreas Simoncic som är en av en handfull personer som länge studerat järnmalmsgruvan i Grängesberg.

- Vi ska starta med att undersöka möjligheterna. Vi har studerat det här en längre tid och funnit att malmreserverna är mycket större än vi trodde. Jag har läst i tidningen siffran 23 miljoner ton järnmalm. Men det är bara Risbergsfältet. Det finns mycket mer kvar.

-Tittar man på exportfältet på malmen på 650 meter ned till 850 meters djup så finns 60 miljoner ton kvar. Men borrningar och andra prov visar att malmkroppen fortsätter med samma järnhalt ned till 1500 meter, kanske 2000 meter.

-Malmkroppen verkar inte heller avta i storlek eller järnhalt. Järnhalten i Grängesmalmen är 45 till 48 procent. Vi räknar med 60-70 miljoner ton per 200 meters avsänkning. Potentialen är rent fantastisk, säger Andreas Simoncic.

- Det finns problem, att den är vattenfylld, förkastningen och att malmkroppen går in under samhället och Spendrups. Vårt huvudproblem är antagligen Spendrups bryggeri. Men allt är lösbart om det finns ekonomi att göra det.

Att tömma gruvan på vatten bedömer man tar ett par år och tiden behövs för att bygga upp annan infrastruktur på marken som måste till.

- Men man kanske skulle kunna bryta med andra metoder så att vi slipper påverka samhället och Spendrups. Men om det går är för tidigt att sia om. Det som hägrar är malmen och alla jobb. Även om gruvbrytningstekniken utvecklats så handlar det om ungefär lika mycket personal som förr i världen, säger Simoncic som nu vill använda inmutningstiden till att studera dokument från gruvtiden.

Kommer man fram till att det är möjligt så räknar det nya Grufbolaget med att man måste samarbeta med andra som också vill starta järnmalmsgruvor om bland anriknings- och pelletsverk och malmtransport.

- Det som gör det lite extra spännande är att det nu är så många som vill åt järnet. Vi kommer att prata med Archelon om Blötberget och med Lundin Mining för vi är också intresserade av Blötberget och Väsman. Att samverka är bäst för alla parter. Så vad det blir vet vi inte än

Gruvbolaget Roslagens analys av världsmarknaden säger att efterfrågan på järnmalm kommer att fortsätta att stiga med tillväxten i Kina. Nya fyndigheter i Indien är inte ett problem utan måste också till för att täcka Indiens utveckling.

- Kan vi visa att det går att utvinna järnet så är jag övertygad om att det finns internationella intressenter som vill köpa malm och kanske kan finansiera ett stort järnmalmsprojekt. Järnmalmsfyndigehterna räcker inte till för att möte efterfrågan, därför kommer det att finnas pengar. Därför tror vi långsiktigt på projektet, säger Andreas Simonocic.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons