Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spendrups planerar för fördubblad produktion

Annons

Spendrups och kommunens näringslivsbolag har träffat en överenskommelse om en bioreaktor i Grängesberg. Den möjliggör att nuvarande maximala produktionstillstånd på 230 miljoner liter dryck går att nå.

Kommunens tekniska kontor och Spendrups diskuterar också ny vattenledning från grundvattenkällan i Östansbo direkt till Grängesbergsbryggeriet.

- Nästa steg är att söka tillstånd till att höja produktionstaket till 320 miljoner liter, berättar Spendrups produktionsdirektör Gunnar Svensson.

Orealistiskt i dag ja. Men skulle Spendrups klara av att fortsätta att ta marknadsandelar i den takt man nu är uppe i parat med att regering och riksdag ändrar skattepolitiken som bryggerinäringen önskar så är det inte längre omöjligt. Då har Spendrups också gått om giganten Carlsberg.

Ludvika kommuns mark- och planeringschef Jan-Erik Eriksson säger att man nu tillsammans med bryggeriets ledning satt sig ned för att studera hur Spendrups expansion rent fysiskt ska kunna gå till på kort och lång sikt.

På kort sikt öppnas med rivningarna av Hantverkargatan 1 och 3 möjligheten till en ny infart bakom badhuset och utbyggnad av nya lagertankar intill brygghuset. För 10-talet år sedan så planerade Spendrups också för en stor utbyggnad och då förbereddes ett markområde på Skakelbacken på andra sidan riks- och järnväg med en tunnel mellan nuvarande bryggeri och det nya.

Nu ställs detta mot en tänkt utbyggnad åt Folkets parkområdet.

- Vi vill studera fördelar och nackdelar med Skakelbacken jämfört med en utbyggnad på den sida vägen vi nu är på. För 10-15 år sedan så var det så att vi ytmässigt behövde Skakelbacken men nu har de produktionsmässiga förutsättningarna ändrats.

- Det vi inte visste då var att restursystemen skulle minska så kraftigt. Retursystemen kräver ungefär fyra gånger så mycket yta i bryggeriet som de system med återvinningsbara flaskor som vi nu investerar i. Därmed kan det ha blivit realistiskt att vara kvar där vi är också i ett längre perspektiv. Det är ingen lyckad lösning för ett storbryggeri att vara kluvna av en väg eller en kanal, säger Gunnar Svensson som berättar att man i år investerar för 150 miljoner i Grängesberg utöver det som redan skett i det nya plocklagret.

Men Svensson lovar att man ska vara mycket ödmjuk i den kommande diskussionen då nuvarande Folketsparkområde blir berört om man stannar på dagens sida av vägen.

- Vi går in i denna diskussion med öppna attityder och vill inte hamna i någon konfrontation. Vi har inte så många idéer om Folkets Parks framtid, det måste kommunen och folketsusgruppen själva fundera över. Men pratar man om Folkets park så pratar man kultur och i Grängesberg så finns det mycket kultur i Cassels.

-Där finns det ett intressant område. Det kanske inte är hugget i sten att diskutera detta men vi har all respekt för kommunens och innevånarnas synpunkter, försäkrar Gunnar Svensson.

Svensson hoppas att man till årsskiftet ska ha klarat ut frågan om var bryggeriet ska expandera, därefter söks tillstånd och sedan bygger man ut i den takt som marknaden medger.

- Det viktiga nu är att vi pratar oss genom alla planfrågor så att vi den dag vi ska expandera kan fatta beslut kan göra det på ett rationellt sätt som både vi och kommunen är överens om, framhåller Gunnar Svensson.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons