Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spendrups kan säljas

Annons

Åbro i Vimmerby är Sveriges äldsta familjeägda bryggeri. Vd Henrik Dunge tror sig ha gått igenom sin bryggerikris.

Sedan 2002 har Åbro bantats från en omsättning på 750 miljoner och 400 anställda till 475 miljoner i omsättning och 210 anställda. Volymerna går nu till Systembolaget och inte längre till den förlustbringande handeln i dagligvarubutikerna.

Nu går Åbro med liten vinst och har elva procent av marknaden.

Dunge tror på sitt men inte på någon annans framtid. Han tackar nej till att bli uppköpt. Till Dagens Industri säger Dunge:

"Det finns i framtiden två stora aktörer i Sverige: Carlsberg och Heineken som delar upp världen mellan sig och ser till att de har lönsamhet. Och så finns vi".

Han förutsätter att Heineken köper Spendrups och får Spendrups cirka 30-procentiga marknadsandel.

"Heineken och Spendrups är redan så allierade att det nog blir så, även om släkten i dag förnekar försäljningsplaner. Kopparberg med sju till åtta procent av marknaden försvinner också, likaså Krönleins med fem procent".

Kopparbergs vd Peter Bronsman säger att hans konkurrent måste gå riktigt dåligt:

- Det är inte seriöst. Om han inte har så mycket att göra på sitt bryggeri så får man tydligen tid över till att spekulera om vad andra ska göra.

-Kopparbergs är inte till salu, vi är fullt upptagna med att producera. Jag förstår inte hans uttalanden, han säljer ju bara lågprisvolymer. Vi i Kopparbergs har byggt upp marknaden och tänker vara kvar, säger Bronsman.

Jens Spendrup som är vd i Spendrups bryggeri upprepar ännu en gång att det inte är aktuellt att sälja familjebryggeriet:

- Det här är bara dumheter. Han han ingen aning om framtiden och än mindre kunskap om vilka avsikter vi har inom Spendrups.

Jens Spendrup understryker att man redan för många år sedan bildat en stiftelse för att familjen ska ha kvar kontrollen över Spendrups bryggeri.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons