Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelmän och masjävlar tillsammans i vinterlåt

Annons

Vinterlåt har blivit en jultradition i Rättviks kyrka. Tidigare år har spelmanskonserten genomförts under mellandagarna. I år passade trettondag jul bättre.

- Stommen är som tidigare - vi två med fokus på den traditionella folkmusiken. Men som alltid har vi bjudit in andra spelmän. I år blir det lite modernare influenser tack vare sångerskan Sofia Sandén och Jens Engelbrecht på gitarr, säger Anders Bjernulf.

Riksspelmännen Nygårds och Bjernulf har spelat tillsammans i många år. Det senaste året har Nygårds, inte minst, uppmärksammats för den eget komponerade musiken till storfilmen Masjävlar. Båda deltog för övrigt i filmen i mindre spelmansroller.

- Det är mycket möjligt att det blir lite musik från filmen under konserten. Årets gästmusiker Jens Engelbrecht är faktiskt också den person som spelat alla gitarrstycken i filmmusiken, säger Nygårds.

Konsertbesökarna kan även förbereda sig på fler influenser från Masjävlar. Filmens skapare Maria Blom - tillika Anders Nygårds sambo - ansvarar för entrékassan.

Anders Bjernulf och Anders Nygårds bor båda i Falun, men har hembygden kär.

- Det är så skönt att få spela på hemmaplan. Vi är båda yrkesarbetande och har sällan möjlighet att spela i Rättvik. Det är också mycket speciellt att få göra det i kyrkan med den magiska inramning det innebär, säger Anders Bjernulf.

De hoppas båda att besökarna blir många.

- Årets upplaga ger också lite mer än det traditionella. Det blir sång och lite modernare folkmusik, vilket kan tilltala dem som normalt inte åker iväg för att enbart lyssna på spelmansmusik, säger Anders Nygårds.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons