Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelet om din pension

Annons

Hösten 2000 fick svenskarna möjlighet att välja hur en del av pensionspengarna ska förvaltas. De senaste åren har det årligen satts in pengar på svenskarnas premiepensionskonton.

2,5 procent av inkomsten går till premiepensionen. I genomsnitt får spararna 4 000 kronor. Det mesta man kan få är cirka 8 000 kronor per år.

De pengarna går att förvalta, mer eller mindre klokt. Tidningen har bett Premiepensionsmyndigheten att ta fram en lista på de tio mest framgångsrika spararna och de tio som gjort de sämsta placeringarna i Dalarna.

Bäst har det gått för en 55-årig man i Idre. 38 100 kronor har han fått att placera på sitt PPM-konto. Det har han förvaltat så väl att han numera har 151 344 kronor. Vinsten är 113 000 kronor. En löntagare måste arbeta minst 14 år för att få öka PPM-insättningarna så mycket.

Sämst har det gått för en 63-årig kvinna i Mora. Hon har tappat 79 procent av sitt PPM-kapital. Hon har arbetat ihop insättningar på 6 979 kronor. Kapitalet har minskat till 1 451 kronor.

Vinnarna har troligen investerat i Rysslandsfonder. Flera av dessa har ökat med 300 procent sedan år 2000. Förlorarna har sannolikt satsat på internetfonder. En del av dem har fallit med 70-80 procent under perioden.

En påfallande stor andel av dem på toppen- och botten listan är 60 år eller äldre (15 av 20). De får mest pengar från det gamla pensionssystemet och lite från det nya och de tycks ha resonerat som att det är lika bra att chansa med det lilla PPM-kapitalet.

Eftersom börserna gick starkt tillbaka runt år 2002 har de flesta PPM-sparare gått back. Minus fyra procent är genomsnittet. 2,2 miljoner sparare har inte gjort något PPM-val. Deras pengar förvaltas av Sjunde AP-fondensom sjunkit 15 procent i värde sedan starten. De yngre sparare som tillkommit från 2003 och framåt har gått med vinst.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons