Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spekulanter oroade över husaffärerna

Annons

Oroliga säljare och köpare har ringt polis och åklagare för att höra hur det går med deras husaffärer när dalamäklarna de anlitat sitter häktade.

- En del har krävt tillbaka nycklar, säger advokat Anders Grahn, som företräder en av de två mäklarna.

Både polis och åklagare har fått samtal från spekulanter och säljare som haft kontakter med mäklarfirman.

- Några har hört av sig till mig, säger kammaråklagare Catharina Wikner som hänvisat oroliga vidare till mäklarnas försvarare, Anders Grahn och Olov Riesenfeld.

De frågeställningar som mäklarfirmans klienter haft har inte varit lätta att hantera, eftersom de som sitter på svaren och haft mandat att genomföra försäljningar sitter bakom galler.

De är häktade med restriktioner vilket innebär att besök, telefonsamtal och brev prövas av åklagaren.

Men Wikner har givit okej till att mäklarna skrivit på fullmakt för sina advokater att ta hand om brådskande affärer.

Det har ändå inte hjälpt särskilt mycket.

- Affärerna står ganska still. Man måste vara registrerad mäklare för att kunna göra avslut på affärer. Vi kan inte driva mäklarfirman åt dem, säger Anders Grahn.

En av mäklarfirmans klienter har lyckats få sitt hus sålt under tiden som mäklarna suttit i häktet. Kontakten mellan köpare och säljare upprättades av mäklaren innan han greps och häktades och innan kontraktet hann skrivas. Klienten skickade därför uppdraget vidare till en annan mäklare istället.

- Vi har anlitat en annan mäklare eftersom vi bara hade en muntlig överenskommelse med XX. Vi får väl göra upp det med honom när han släpps fri, säger husägaren.

Samtidigt så finns det, enligt åklagaren, inget som pekar på att de båda mäklarna har involverat sina klienter i något brottsligt.

- Vi har inte delgivit någon annan person än mäklarna misstanke om brott. Vi har samarbetat mycket med skattemyndigheten och kan inte se att det finns något som tyder på att de varit i maskopi med någon, säger Catharina Wikner.

ANNA RUNNBERG

Mer läsning

Annons