Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparkad chef stämmer Stora Enso

Annons

Tidningen skrev om brottsmisstankarna den 16 september. Tre dagar senare fick Stora Enso-chefen sparken - trots att han inte dömts för något brott. Förundersökningen pågår fortfarande.

Det var i slutet av augusti som Stora Enso polisanmälde mannen och stängde av honom från jobbet. En månad senare avskedades han.

Anledningen var misstänkt förskingring. Enligt Stora Enso saknades det timmer vid en av företagets arbetsplatser och en kontroll visade att det inte fanns några fakturor som förklarade hur varorna försvunnit.

Den avskedade chefen menar att han är oskyldig till alla anklagelser. I går lämnade hans ombud på den fackliga organisationen Ledarna in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen, AD. I handlingarna yrkar mannen på skadestånd och kräver att uppsägningen ogiltigförklaras. Ledarna anser att det inte finns tillräckliga skäl för avskedet och menar att Stora Enso brutit mot lagen om anställningsskydd och ådragit sig skadeståndsskyldighet enligt samma lag.

Mannen kräver ett allmänt skadestånd på 150 000 kronor samt ersättning i form av lön från uppsägningsdatumet till och med dagen för de kommande huvudförhandlingarna i AD.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons