Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spåren förskräcker (Del l)

Annons

Nu går det ju så bra för Sverige men det går dåligt för svenskarna! Den globaliserade exportindustrin gör stora vinster men den offentliga sektorn är en fattiglapp. Exportindustrin tillför även staten och samhället ökade inkomster men det räcker inte och det är en skör och osäker källa genom vår dåliga konkurrenskraft.

Skatterna är de högsta i världen men räcker inte till kostnaderna och de redovisade överskotten är en bokföringsbluff för de har åstadkommits genom indragningar och besparingar och överföringar av pengar från olika områden och staten överför helt fräckt vissa av sina uppgifter på kommuner och landsting. Alla statliga verk klagar över att de får för lite pengar för att fullgöra sina skyldigheter. Underhåll av anläggningar och fastigheter försummas, allmänservice dras in eller minskas och regeringen delar ut små tröstsummor på några miljoner där det behövs många miljarder.

Kommuner och landsting tvingas försumma angelägna uppgifter, underhåll och nyanläggningar och de små bidragen från staten går i stor utsträckning till att avbetala skulder. Skatterna är så höga så de motverkar sitt syfte, slår ut samhällsservice, höjer kostnadsnivåerna och skapar arbetslöshet . Och olösta problem travas på varandra.

Eftersom allmänheten också är löntagare varken vill eller förstår man sambandet mellan lönenivåerna, produktiviteten och den offentliga sektorns brist på pengar och konstigt nog är en av orsakerna att det finns för mycket pengar i omlopp som följd av den tidigare inflationspolitiken.

ARNE JANSSON FOTNOT: DEL 2 AV DENNA INSÄNDARE KOMMER I LÖRDAGENS TIDNING.

Mer läsning

Annons