Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spårarbetet lagt på is

Annons

Men som efter många fester kan baksmällan bli kännbar.
Förra året tvingades arrangörerna dra i igång tidernas största snösväng för att rädda Vasaloppsveckan, till en kostnad av 12 000 000 kronor.
Den gigantiska ansträngningen tömde "snökassan" som byggts upp under många år.
Vad händer om Kung Bore även i år jävlas med arrangörerna, och en liknande snösväng måste dras i gång? Var skall pengarna tas, nu när "snöplånboken" är tom?
Insamlingen "Snöbollen", som skulle säkerställa en ny snösväng, som drogs i gång i somras har inte gett mycket. Mellan 250 000-300 000 kronor finns i dagsläget.
- Det får man inte många meter spår för, säger Vasaloppets generalsekreterare Rolf Hammar.
De senaste veckorna har vädret varit gynnsamt. Kallgrader och del nederbörd i form av snö.
"Spårgubbarna" Kjell Johansson och Sören Simons har haft en hel del snö att jobba med på sträckan mellan Sälen och Mora.
Och många skidsugna sökte sig ut i det klassiska skidspåret.
Men på tisdagen slog vädret om. Ett kraftigt snöfall övergick i småregn och plusgrader. Arbetet med spåren fick "läggas på is".
- Det är besvärligt. Skall vi verkligen behöva hålla på en gång till? Vi måste i alla fall förbereda oss på det. Vissa partier ser bra ut, säger banchefen Sören Simons på torsdagen.
- Många tror att Vasaloppet har så mycket pengar att de klarar en snösväng även i år. Men så är det inte. Självklart är det här en lite prekär situation när det inte finns pengar. Det är en viss skillnad att ta ett beslut om en snösväng när det finns kapital mot att kassan är tom. Jag hade gärna sett ett större engagemang från näringslivet med tanke på förra årets aktion, säger Rolf Hammar.
Hur en ny snösväng skall finansieras, om en sådan måste dras i gång, blir en fråga mellan ägarna Sälens IF och IFK Mora och Vasaloppet.
- Det här är något som måste göras med stort ansvar. Vi kan inte riskera hela verksamheten. Det blir i så fall ett samspel mellan med ägarna och Vasaloppet, menar Ulf Hållmarker ordförande i Vasaloppsföreningen Sälen/Mora.
En ny snösväng skulle få stora konsekvenser för hela verksamheten.
Skulle man tvingas att ta av vinsten som anmälningsavgifterna genererar kommer det att på ett eller annat sätt drabba alla klubbar som är involverade i Vasaloppet, inte bara IFK Mora och Sälens IF.
- Vi betalar ut ungefär tre miljoner till externa klubbar, och det är inte bara till idrottsklubbar. Det är ett stort stöd för bygdens föreningar. Det är många som inte förstår att vi lever lite med kniven på strupen, avslutar Rolf Hammar.
GUNNAR BÄCKE

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons