Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spårandet lagt på is

Annons

Skidfesten börjar med Kortvasan och fortsätter en dryg vecka framåt med Tjejvasan, Öppet spår, Stafettvasan, Halvvasan, Skejtvasan, damernas världscuplopp från Oxberg till Mora, och till sist veckans höjdpunkt, Vasaloppet som ingår i världscupen för första gången.

Men som efter många fester kan baksmällan bli kännbar.

Förra året tvingades arrangörerna dra igång tidernas största snösväng för att rädda Vasaloppsveckan, till en kostnad av tolv miljoner kronor.

Den gigantiska ansträngningen tömde "snökassan" som byggts upp under många år.

Vad händer om Kung Bore även i år ställer till det för arrangörerna och en liknande snö-sväng måste dras i gång? Var ska pengarna tas då - "snöplånboken" är tom?

Insamlingen "Snöbollen", som skulle säkerställa en ny snö-sväng, drogs i gång i somras. Men den har inte gett mycket. Knappt 300 000 kronor finns i dagsläget.

- Det får man inte många meter spår för, säger Vasaloppets generalsekreterare Rolf Hammar.

De senaste veckorna har vädret varit gynnsamt. Kallgrader och en del nederbörd i form av snö.

"Spårgubbarna" Kjell Johansson och Sören Simons har haft en hel del snö att jobba med på sträckan mellan Sälen och Mora.

Och många skidsugna sökte sig ut i det klassiska skidspåret.

Men på tisdagen slog vädret om. Ett kraftigt snöfall övergick i småregn och plusgrader. Arbetet med spåren fick läggas på is.

- Det är besvärligt. Ska vi verkligen behöva hålla på en gång till? Vi måste i alla fall förbereda oss på det, säger banchefen Sören Simons på torsdagen.

- Många tror att Vasaloppet har så mycket pengar att de klarar en snösväng även i år. Men så är det inte.

- Självklart är det här en lite prekär situation när det inte finns pengar. Det är en viss skillnad att ta ett beslut om en snösväng när det finns kapital mot att kassan är tom. Jag hade gärna sett ett större engagemang från näringslivet med tanke på förra årets aktion, säger Rolf Hammar.

Hur en ny snösväng ska finansieras, om en sådan måste dras igång, blir en fråga mellan Vasaloppet och ägarna Sälens IF och IFK Mora.

- Det här måste skötas med stort ansvar. Vi kan inte riskera hela verksamheten. Det blir i så fall ett samspel mellan ägarna och Vasaloppet, menar Ulf Hållmarker ordförande i Vasaloppsföreningen Sälen/Mora.

En ny snösväng skulle få stora konsekvenser för hela verksamheten. Tvingas man ta av vinsten som anmälningsavgifterna genererar kommer det på ett eller annat sätt att drabba alla klubbar som är involverade i Vasaloppet.

- Vi betalar ut ungefär tre miljoner till externa klubbar, och det är inte bara till idrottsklubbar. Det är ett stort stöd för bygdens föreningar. Det är många som inte förstår att vi lever lite med kniven på strupen, avslutar Rolf Hammar.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons