Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spår av en svunnen industriepok

Annons

Nu upptäcks och kartläggs fler lämningar efter Tanså hytt-epoken.

Bland de "nya" fynden märks en slaggstensväg och ett mindre stenbrott.

Det är tyst och stilla vid Tansån. Men en gång i tiden fanns här en livaktig industri. Mellan 1821 och 1867 pågick järnframställningen vid Tanså hytta.

Greger Bennström, arkeolog vid Dalarnas museum, besökte nyligen området kring Tanså gård utanför Mockfjärd för att undersöka lämningarna från 1800-talet.

- Det är intressant, eftersom det tidigare bara är lämningarna kring själva hyttan som är registrerade, säger Greger Bennström.

Bland de "nya" fynden finns resterna av en väg från Tanså gård mot Myrholen, ett mindre stenbrott, spår av uppodlad mark kring en skogvaktarstuga samt något som ser ut att vara en raserad stenmur.

Vägen har med största sannolikhet anlagts i samband med att hyttan och gården uppfördes i slutet av 1810-talet. Den är byggd på slaggsten, som troligen härstammar från en mindre hytta som funnits i området.

Det var Anette Isaksson och Sören Mård, som arbetar inom Skogsstyrelsen projekt Gröna jobb, som gjorde Greger Bennström uppmärksam på fornlämningarna.

- Den här måste vara den väg som användes för buffring till Gagnefsfäbodarna söder om Mockfjärd, och som anlades kring 1818. Innan dess gick buffringsvägen längre norrut, och innebar vadning över Tansån. I samband med att hyttan och gården anlades byggdes en bor över Tansån, berättar Sören Mård.

Vid Tanså gård fanns en gång en herrgård, arbetarbostäder, smedja och flera andra byggnader. Herrgården finns i dag inte kvar, och också stora delar av själva industribyggnaderna är förstörda. Ruinerna minner dock om en intressant industrihistorisk epok.

JOHANNES TÅNGEBERG

Mer läsning

Annons