Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spänt läge i Köpenhamn

Annons

Polisens stormning av det omstridda Ungdomshuset på Nörrebro i Köpenhamn fick ett våldsamt förlopp. Tre människor skadades och ett hundratal ungdomar greps.

Ungdomar, som motsätter sig försäljningen och rivningen av Ungdomshuset, slogs med polis och stack sopcontainrar i brand.

På torsdagseftermiddagen hade hundratalet personer gripits i Köpenhamn i samband med oroligheterna. Det var oklart om svenska medborgare fanns bland de gripna.

På eftermiddagen förberedde sig både polis och demonstranter inför nya protestaktioner på olika håll i staden. Mindre grupper av demonstranter var på väg från olika håll, bland annat fristaden Christiania.

En större demonstration skulle utgå från Blågårds Plads på Nörrebro. Glasmästare arbetade för fullt med att sätta upp träskydd för butiksfönstren.

På aktivisternas hemsida aviserade också ett "sorgetåg" från Rådhuspladsen under kvällen.

En talesman för Ungdomshuset sade att man hoppas på tillströmning av sympatisörer från Sverige, Tyskland och andra länder.

Den danska polisen bad kollegerna i Skåne om att hålla utkik efter individer som såg ut att vara på väg för att delta i bråken i Köpenhamn. Tre yngre män greps också i Malmö, enligt polisen "klädda och utrustade för kravaller". De är nu misstänkta för förberedelse till misshandel och grov skadegörelse samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Stockholmspolisen skärpte bevakningen vid den danska ambassaden, där ett tiotal personer demonstrerade med banderoller och mobiliserade inför den sympatidemonstration som hölls i Kungsträdgården under eftermiddagen. Men de upp till 70 deltagarna höll sig lugna.

Köpenhamns socialdemokratiska överborgmästare Ritt Bjerregård avbröt sin semester i Norge för att kunna vara på plats under oroligheterna i Köpenhamn och justitieminister Lene Espersen (Konservative) manade till lugn. Hon kritiserade medierna, som hon anser överdramatiserar händelserna.

Kampen om Ungdomshuset - som har sålts till en frikyrkoförsamling och ska rivas - har under det senaste halvåret resulterat i flera våldsamma upplopp i den danska huvudstaden.

Sedan huset utrymts på morgonen reste ungdomarna barrikader, stack sopcontainrar i brand och överöste ordningsmakten med gatsten. Skolor och förskolor i Nörrebroområdet stängdes och föräldrarna ombads ta hem sina barn.

På Torvegade nära fristaden Christiania antändes an container. På Österbrogade stoppade några ungdomar trafiken som var på väg in mot Köpenhamns centrum. Fler trafikblockader har aviserats.

En av de tre personer som skadades i kravallerna vid Ungdomshuset är en 20-årig tysk. Han har lagts in för observation på Rigshospitalet efter att ha träffats av något föremål i huvudet. Hans tillstånd uppgavs vara stabilt.

TT

Mer läsning

Annons