Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spansk polis grep terrormisstänkta

Annons

Femton misstänkta terrorister greps på måndagen runtom i Spanien.

De 13 marockaner och två algerier det rör sig om beskylls för att ha finansierat och skickat folk till olika terrororganisationer i Nordafrika och andra konfliktdrabbade länder som Irak. De ska också ha indoktrinerat andra med radikala islamistiska läror och hyllat heligt krig, enligt det spanska inrikesdepartementet.

Tolv greps i Barcelona med omnejd, två i Aranjuez fem mil söder om Madrid och en i turistorten Malaga i söder. Dokument, dagböcker, datorer, mobiltelefoner och papper som hade med "jihad" att göra beslagtogs.

Operationen, kallad "Tala", sattes igång på initiativ av den internationellt kände terrorutredaren Baltazar Garzon, rapporterade AFP.

Fortfarande rannsakas 29 personer, de flesta marockaner, i spansk domstol för att ha legat bakom bombningarna av förortståg i Madrid i mars 2004. Sedan dess har spansk polis gripit över 100 islamister, varav några anklagas för att ha tänkt spränga Högsta domstolen.

Spanien har också blivit mer på sin vakt efter den senaste tidens attentat i norra Afrika av grupper lojala mot nätverket al-Qaida.

TT

Mer läsning

Annons