Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spännande kulturmöte

Annons

Det är en något annorlunda upplevelse som bjuds och Birgitta "Gigi" Karlestedt på kommunens kultur- och fritidsförvaltning är mycket entusiastisk.

Två skapare med olika kulturell bakgrund ger här prov på sina talanger i ett för Ludvika mycket ovanligt utställningssammanhang.

- Man kan säga att det i allra högsta grad handlar om ett kulturmöte, framhåller hon till tidningen.

- Jag vill inte peka ut det som ett mångkulturellt program, men jag kan inte förneka att, när det blev tal om mångkulturåret, jobbade för att få till stånd en utställning på detta tema.

Karlestedt fick ett tips om Al-Hashemi och hennes produktion och vid ett besök blev hon begeistrad i hennes vackra mosaiker.

När hon även hade besökt Ingemarsdotter och tagit del av hennes produktion föll så bitarna på plats. De båda skaparna kunde inviteras till en gemensam utställning.

- De arbetar båda med hantverk som är mycket tidskrävande, lite likartat när man fogar bit till bit. Det här är i högsta grad ett intressant konsthantverkligt möte, lovordar Karlestedt.

Kommissarie och tillika hängare av verken är Helene Littmarck Holmdahl, som tidigare, tillsammans med Anneli Gullmar, var värd för många utställningar i Grangärdegården.

Al-Hashemi är född i Irak men bor sedan åtta år tillbaka i Ludvika. Hon jobbar i mosaik med i orientens stora mosaiker och dito fragment som förlagor. Hon skap-ar i natursten som en kamrat till henne levererar från Jordanien.

- Det är första gången jag ställer ut och det är jätteroligt att göra det tillsammans med Sylvia, säger hon spontant till tidningens medarbetare.

Ingemarsdotter kan också beskrivas som en mosaiker men med lin och vadmal i materialet i de bitar som sammanfogas till olika helheter.

- Jag använder våra traditionella flexibla material, säger hon och visar upp en vacker kudde med framsida av många små vadmalsbitar.

- De flesta av kuddarna är i vadmal med skarvsöm och bitarna bildar en textil mosaik.

Utställningens röda tråd är den tydliga kopplingen mellan det orientaliska och det svenska konsthantverket.

- Man ser influenser och släktskap och att det rustika är sprunget ur den mycket gamla mosaiktekniken. Jag tycker det är fantastiskt viktigt att vi inte är främmande för varandra.

Utställningen omfattar totalt ett 40-tal verk och den kommer att stå till allmänhetens förfogande fram till och med den 5 januari.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons