Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spännande fynd som glänser

Annons

Utställare är amatörgeologen Harry Stenlund i Romme och han visar 25 stenar, alla mineraler från Dalarna, i skyltfönstret till Tuna Säterbygdens SPF-föreningslokal i Rommehed.

Harry Stenlund, som började samla mineraler 1988 då han bodde i Gagnef, är själv medlem i Sveriges pensionärsförbunds lokalförening med föreningslokal i före detta apoteket i Romme. SPF-föreningen har ofta utställningar om medlemmarnas hobbyverksamheten. Harrys utställning visas juli månad ut.

- Geologi är ett intressant område och en mycket spännande hobby, framhåller Harry Stenlund vars engagemang i geologi och Tunabygdens Geologiska förening är mångårigt och fortfarande lika starkt.

Vilken är utställningens godbit?

- Det är den babingtonit jag 1995 hittade i Grönsjöberg, eller Hönsarvsberget som berget är mer känt som, upplyser Harry.

Förutom detta spännande fynd kan på utställningen bland annat beundras lanarkit från Garpenberg, porfyr från Älvdalen och slaggsten med Tuna Hästberg som fyndplats.

Harry Stenlund har rest mycket inom landet på exkursioner. Han har också, under de år geologin varit ett specialintresse gjort många fynd. För ett av dem fick Harry i december förra året tredje pris. Det var i Mineraljakten, en tävling för landets sju nordligaste län. Sitt pris fick Harry Stenlund för en bit rhodonit funnen i Norrbotten.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons