Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spanjorer misstänker ETA trots allt

Annons

Var det inte ETA trots allt? Den frågan ställer många spanjorer i dag, över tre år efter tågbomberna i Madrid.

Detta trots att det inte finns några konkreta bevis mot den baskiska rörelsen.

Den politiska oppositionen har sina skäl att underblåsa teorin.

Spaniens rättegång mot de misstänkta tågbombarna har utvecklats till ett politiskt slagfält.

Nästan var femte spanjor tror på ryktet om de baskiska separatisterna, visade en opinionsmätning nyligen.

Men inför rätta står bara islamister, plus "vanliga" brottslingar och en manlig före detta strippa _ totalt 29 personer.

Bomberna på fyra förortståg i Madridområdet den 11 mars 2004 dödade 191 människor, 192 om ett ofött barn räknas.

Nyhetsmedier som är språkrör för Spaniens konservativa oppositionsparti PP har underblåst ETA-spåret. Det har förvandlat rättegången till en prövning för socialistregeringen.

Premiärminister José Luis Rodriguez Zapatero anklagas för att stryka ETA medhårs. Partido popular (Folkpartiet) är bestämda motståndare till förhandlingar med gruppen. Zapatero tillät förhandlingar sedan ETA tillkännagett att rörelsen lagt ner vapnen.

Det var bara det att medlemmar av ETA sprängde en bil i ett garage vid Madridflygplatsen Barajas i december förra året, efter tillkännagivandet. Två unga män som låg och sov i en bil dödades. Den baskiska rörelsen tog på sig dådet, men andra ETA-talesmän tog avstånd från det.

I den hittills värsta politiska ordväxlingen anklagade inrikesminister Alfredo Perez Rubalcaba polischefen vid tiden för bomberna för att ljuga för domstolen om att en polisinformatör avslöjat ETA:s medverkan.

Denne polischef är nu ledamot av EU-parlamentet för PP.

Partiet var vid makten när bombarna slog till. Regeringen hävdade omedelbart att ETA låg bakom, men måste ta tillbaka då polisen hittade indicier som tydde på ett islamistdåd.

Försvarsadvokaterna har tagit fasta på ETA-spåret. En av dem har till och med hävdat att rörelsen skulle ha varit inblandad i attentatet mot World Trade Center i New York 1993.

Socialisterna ligger ganska knappt före PP i opinionsmätningarna. Om ett år ska val hållas.

Han förlorade en son i attentatet och är nu vice ordförande i Förbundet för terrorns offer, som har hållit flera regeringsfientliga demonstrationer i år. Deltagarna bar banderoller med krav på sanningen om attentaten.

Men hittills har inga bevis mot ETA visats upp under rättegången. Och nu har till och med Partido Populars ledning börjat ta avstånd från teorin.

TT

Mer läsning

Annons