Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spanien hedrar terroroffer

Annons

På söndagen hedrade Spanien offren för tågsprängningarna för exakt tre år sedan - ett minnesmonument för de 191 människor som miste livet den 11 mars 2004 invigdes i Madrid av kung Juan Carlos.

På det cylinderformade monumentet, som är av glas och elva meter högt, finns de kondoleanser som lämnades av spanjorer efter attentatet inskrivna.

Kung Juan Carlos, drottning Sofia och flera höga politiker deltog i ceremonin vid Atochastationen i Madrid, ett av fyra mål för de sammanlagt minst tio sprängladdningar som placerades i ryggsäckar och detonerade på tåg överfyllda med morgonpendlare från förorter.

Det var det blodigaste attentat i Europa som tillskrivits terrornätverket al-Qaida - cirka 200 människor dödades och fler än 1 800 sårades, bland dem många invandrare och mindre bemedlade.

Som under de två tidigare årsdagarna av attacken var ceremonin kort och fridfull. Inga tal hölls, och de närvarande iakttog fem minuters tystnad. En cellist spelade Fågelsång komponerad av antifascisten Pablo Casals (1876-1973). I de spanska dagstidningarna publicerades långa artiklar och stora bilder om terrorangreppet - och om rättegången mot de 29 misstänkta, som fortfarande pågår. Domen över de åtalade, varav majoriteten har arabisk härkomst, faller tidigast i oktober.

Den 11 mars 2004 blev en vattendelare i spansk politik. Då det begav sig försökte konservativa Partido Popular med José Maria Aznar i spetsen skylla dådet på den inhemska terrorgruppen ETA, trots att tidiga bevis pekade mot extrema islamister. Det uppfattades som ett sätt att vilseföra folk för att komma undan den utbredda vreden över Spaniens militära engagemang i Irak - ett engagemang som förmodas vara motiv för sprängningarna. I valet tre dagar efter terrordådet vann socialistpartiet en jordskredsseger, och José Luis Rodríguez blev regeringschef. Det första han gjorde var att ta hem de 1 300 spanska soldaterna från Irak.

Kretsar inom Partido Popular hävdar fortfarande att "ETA-spåret" bör utredas.

TT

Mer läsning

Annons