Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spända relationer

Annons

I snart fyra år har Relationsakuten funnits. En verksamhet som drivs gemensamt av Leksands kommun och församlingarna från Ore i norr till Mockfjärd i söder.

- Vi finns till för människor som mår dåligt. Ett komplement när andra instanser som familjerådgivning, psykiatri eller liknande inte hinner med, berättar Anna-Lena Winge.

70 000 kronor om året bidrar Leksands kommun med. Enligt beräkningar baserade på folkmängd, skulle Rättviks insats vara 30 000 kronor per år.

- Efter att år efter år ha förhalat ett besked, men hela tiden nyttjat vår verksamhet fick vi definitivt svar i onsdags kväll. Rättvik ställer inte upp med pengar. Inte ens fast vi sänkte till 10 000 kronor om året, säger en mycket besviken Anna-Lena Winge.

- Det Rättvik har gjort i alla år kan jämföras med att gå till affären och handla utan att betala vilket är otroligt fräckt. Kommunerna har samarbete på många områden vilket gör det hela än mer märkligt. Man stjäl från en kompis!

Vad händer nu med folk från Rättvik som kommer till er för hjälp?

- Naturligtvis kommer vi att hjälpa till om vi kan, men risken är att vi måste prioritera de som kommer via församlingarna. Vår verksamhet vilar på en kristen grund och församlingarna bidrar ekonomiskt så en viss prioritering måste vi kanske göra.

Hur ekonomiskt beroende är ni av pengarna från Rättviks kommun?

- Visst går det ändå, vi hankar oss fram. Men som ordförande måste jag tänka på framtiden och hur vi kan utveckla verksamheten eftersom behovet bara verkar öka.

Kan det inte vara så att Rättvik inte behöver er hjälp utan löser relationsproblem på annat sätt?

- 150 personer, en tredjedel av alla våra besökare förra året, kom från Rättvik. Så gott som alla kom via kommunala instanser som rekommenderade oss. Inte annat vi kan se så ökar dessutom trycket från Rättvik.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons