Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spänd väntan i Frankrike inför val

Annons

Redan på lördagen öppnades vallokaler inför det franska presidentvalet _ i territorier utanför landet. Men i själva Frankrike rådde stiltje.

Inga opinionsmätningar och inga valmöten tilläts under lördagen, som vanligt i franska val. Det kallas en dag för eftertanke inför valet.

I den sista väljarbarometern sent i fredags gick den 78-årige högerextremisten Jean-Marie Le Pen plötsligt om valets komet, mittkandidaten Francois Bayrou, och hamnade på tredje plats med 16,5 procent.

Högerns Nicolas Sarkozy ledde som förut med 26,5 procent av rösterna, tätt följd av Socialistpartiets Ségolène Royal med 25,5 procent. Sist låg Bayrou med 16 procent.

I den andra valomgången får Royal och Sarkozy 50 procent var enligt mätningen.

Totalt ställer tolv kandidater upp i presidentvalet, där 44,5 miljoner är röstberättigade. De tolv väntar spänt på besked om hur de 18 miljoner väljare ska rösta som i enkäter sagt att de kan tänkas ändra sitt val av kandidat.

Startskottet för valet gick på de små öarna Saint Pierre och Miquelon utanför Kanadas Atlantkust, med 5|000 väljare kunde rösta i iskyla med strålande sol. Guadeloupe, Martinique och Franska Guyana följde efter snart.

På söndagen öppnas vallokalerna klockan åtta och stängs tolv timmar senare.

Då kommer de första prognoserna. Mycket pekar på att Sarkozy vinner och att Royal också går till andra omgången. Det är däremot osannolikt att en segrare kan utses redan på söndagen, eftersom ingen närmar sig de nödvändiga 50 procenten av rösterna.

Den 6 maj följer andra omgången, då det definitivt ska avgöras vem som blir Frankrikes president efter Jacques Chirac.

Den 52-årige före detta inrikesministern Sarkozy från regeringspartiet UMP har lett i mätningarna den senaste månaden, följd av Royal.

Chirac har varit president sedan 1995. Länge var det osäkert om han tänkte ställa upp igen. Men till slut tillkännagav han att han i stället skulle stödja Sarkozy.

TT

Mer läsning

Annons