Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spänd serbisk årsdag i Kosovo

Annons

Spänningarna mellan serber och albaner i Kosovofrågan var tydlig på torsdagen när FN förbjöd en serbisk nationalistgrupp att fira årsdagen av slaget vid Trastfältet 1389 i den omstridda provinsen.

Prins Lazars väktare, som svurit att med våld "befria" Kosovo, fick inte världssammanslutningen tillåtelse att korsa gränsen till provinsen.

FN fruktar sammandrabbningar. Den Natoledda Kforstyrkans soldater fick order att genomsöka bussar in i Kosovo för att stoppa gruppen.

Trastfältet är för nationalistiska serber deras kulturella vagga. Där förlorade serberna ett slag mot turkarna för 618 år sedan, vilket banade väg för det osmanska rikets 500-åriga styre på delar av Balkan.

Årsdagen av slaget har särskild relevans detta år eftersom FN:s sändebud Martti Ahtisaari har föreslagit att Kosovo ska bli självständigt från Serbien.

Serberna är starkt emot förslaget som fastnat i FN:s säkerhetsråd som ska ta det slutgiltiga beslutet. Ryssland, som har vetorätt i rådet, har slutit upp bakom Serbien i frågan.

Provinsen styrs sedan 1999 av FN.

TT

Mer läsning

Annons