Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spänd segerdag i Tallinn

Annons

Det innebar slutet på nazismen.

Men också början på kommunismen.

I ett splittrat Estland är andra världskrigets slut i dag mer aktuellt än på länge.

Över hela den forna Sovjetunionen firas i dag segerdagen _ minnet av den tyska kapitulation som undertecknades den 9 maj 1945, klockan 00.43, rysk tid.

I Baltikum har dagen samtidigt ännu en dimension.

För Estland, Lettland och Litauen betydde andra världskrigets slut inte bara att Tyskland besegrats, utan också att de tre tidigare självständiga staterna inkorporerades i en sovjetisk diktatur som skulle vara i ytterligare 46 år.

Minnet av den tiden är fortfarande påtaglig, framför allt i Estland som de senaste två veckorna skakats av striden om bronssoldaten, det omstridda sovjetiska krigsmonument som nu flyttats från centrala Tallinn till en krigskyrkogård.

I den estniska huvudstaden råder en avvaktande spänning. Den stora ryska minoriteten väntas i dag ansluta sig i stora skaror till bronssoldatens nya position för att lägga ned blommor till minne av de stupade, men samtidigt också i protest mot den diskriminerande behandling de anser sig utsatta för av Estlands regering.

Dit väntas även företrädare för Rysslands ambassad och tillresta ryska politiker. Samtidigt tänker många försöka ta sig till monumentets ursprungliga plats vid Tönismägi för att manifestera även där.

Myndigheterna har gjort sitt för att förebygga kravaller likt dem som inträffade den 26_28 april. Restriktioner har införts för alkoholförsäljningen, osanktionerade massmöten har förbjudits och poliser i limefärgade västar syns överallt.

Spåren av upploppen för knappt två veckor sedan syns fortfarande. "Det är öppet", står skrivet på stora skyltar på träplanken som satts upp för att täcka de krossade skyltfönstren på apoteken och klädaffärerna på Pärnuvägen i centrala Tallinn.

Bara bokhandeln bredvid är orörd.

TT

Mer läsning

Annons