Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spana in Dalarnas nya naturreservat

Vatten, skog och böljande namn – det är den röda tråd som förenar Dalarnas tre nya naturreservat.

Annons
Stikåsälsbäcken är ett lek- och uppväxtområde för Siljansöringen, som är utpekad som en fiskstam av riksintresse. Foto: Matilda Elgerud, Länsstyrelsen i Dalarnas län

Stikåsälsbäcken, Ögan och Åsberget-Åsklitten, så heter de tre nya naturreservat som bildats för att värna om de växter och djur som frodas i och omkring reservatens våta miljöer.

Det förstnämnda – Stikåsälsbacken – är ett mindre vattendrag som rinner ut i Ryssån, 17 kilometer sydväst om Mora. Ån är ett lek- och uppväxtområde för Siljansöringen, som är utpekad som en fiskstam av riksintresse

– På Länsstyrelsen prioriterar vi därför åtgärder i Siljans biflöden kommande år. Det kan handla om att återställa bäcken till sitt ursprungliga flöde. Till exempel tar man bort vandringshinder så att fiskarna kan passera, säger Matilda Elgerud, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Vattendraget Ögan, som ligger 13 kilometer nordväsk om Särna, omgivs av stora våtmarker som påverkats av kalken i området – något som lett till en rik och annorlunda växtlighet.

– Förutom axag och brudsporre kan man hitta den inom EU skyddade mossan käppkrokmossa, även om den kan vara svår att upptäcka för den som inte är expert, säger Lennart Bratt, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen.

Det sista området, Åsberget-Åsklitten, ligger 10 kilometer sydväst om Venjan. Här finns mycket tallskog med träd vars ålder varierar från 100 år till 300 år.

– Söder om tjärnen Klikttjärnen rinner en bäck. Utefter den är marken fuktig och där trivs granen bättre. I svackorna har den frodiga granskogen inslag av grova aspar, björkar och sälgar. Längs med fuktigare partier kan man hitta klibbalar som växer på socklar, säger Matilda Elgerud.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons