Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spam-mejl problem för myndigheterna

Annons

Alla inkomna handlingar, även e-post, ska diarieföras enligt svensk lag.

Med IT-samhällets framväxt har problemen med massutskick av e-post, så kallade spam, blivit tydliga. Spam behöver inte sparas och diarieföras.

- Reglerna kring e-posthantering är otydliga, men det finns en del givna rekommendationer som vi följer. På Banverket har vi ett system som sållar bort misstänkta spam, säger Roger Forsman.

De flesta svenska myndigheter har ett elektroniskt filter för att skydda sig mot spam. Systemen fungerar inte alltid 100 procentigt utan det händer att spam slinker igenom filtren. Det finns även en risk att vanlig e-post raderas.

- Det finns alltid en risk med personliga bedömningar. Om e-post är adresserad till någon av våra enskilda medarbetare och det är ett misstänkt spam är det upp till den enskilde att ta bort det.

Roger Forsman har ingen statistik på hur ofta vanlig e-post tas bort på det här sättet. Banverket håller för närvarande på med en utredning för att se över rutinerna med e-posthanteringen.

På Vägverket i Borlänge finns också program som sållar bort massutskicken.

Personalen diarieför inte oönskade spam och för att slippa framtida massutskick skulle även vissa avsändares adresser kunna spärras en tid. Men enligt Vägverkets säkerhetsansvarige Conny Jäverdal har det hittills inte hänt.

- Det är ytterst lite av den riktiga e-posten som tas bort i spamfiltren. Vi har ingen statistik på hur många det rör sig om, men det är marginellt, säger han.

Krisberedskapsmyndigheten, KBM, varnade nyligen svenska myndigheter för att spam kan krascha hela datasystem.

Det är ett hot som Vägverket och Banverket tar relativt lätt på.

- Det är värre om fysisk hårdvara skulle krascha på grund av en virusattack, säger Roger Forsman.

MATTIAS SJÖBERG

Mer läsning

Annons