Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spadtag för 20 miljoner

Annons

Det har rullat iväg några år nu sedan man först började att tala om ett rovdjurscentrum i Grönklitt.

- Ordentlig fart tog arbetet i december förra året. Då började vi jaga pengar och det är med glädje som vi ser att planerna nu blir veklighet, säger Orsa Grönklitts vd Torbjörn Wallin.

Den nya byggnaden blir cirka 1 500 kvadratmeter och kommer att kosta 20 miljoner kronor. Till det kommer utbyggnad av björnparken, utställningar med mera, så att slutsumman blir 32 milj kr.

- Hela byggnaden ska genomsyras av trä och design. Den kommer att inrymma utställningslokaler, utbildningslokaler, konferensutrymmen, atelje, projektrum, serviceutrymmen med mera, berättar näringslivschefen Ola Granholm.

Ann Beskow tyckte det var helt naturligt att det är Orsa som bygger ett rovdjurscentrum.

- Vi har rovdjuren intill oss, både i skogen och i björnparken. De finns i våra hjärtan, även om känslorna för rovdjuren kan se olika ut.

- Skog och trä hör också till Orsas historia och ska även bli vår framtid. Nu bygger vi en mötesplats för upplevelser, kunskapsutbyte och kreativa idéer.

Landshövding Ingrid Dahlberg ville likna Orsa vid en humla, en insekt som, enligt fysikens lagar, inte borde kunna flyga, men som gör det ändå.

- Lite så tycker jag det är med Orsa. En liten kommun, den minsta i Dalarna. Här borde man ha fullt upp med att bara ta sig fram på marken, men Orsa flyger. Här vågar ni satsa och vågar tänka nytt.

Ingrid Dahlberg funderade om att det är just litenheten som rätt använd kan vara en styrka?

- Det är kanske så att litenheten gör att man måste vara uppfinningsrik och prestigelös för att komma framåt. Det är den här dagen ett bevis på. Istället för att ställa två projekt mot varandra, har Orsa lyckats med att kombinea dem.

Landshövdingen framhöll också att både rovdjur och trä är i fokus just nu.

- Nästa år blir ett "träår" i Dalarna. Då kommer inte minst användningen av design att lyftas fram.

Både Ingrid Dahlberg och Ann Beskow nämnde att de hade bjudit in jordbruksministern Ann-Christin nykvist till det första spadtaget.

- Hon hade inte tid att komma. Istället arbetar hon med förslag till ny rovdjurspolitik och förhoppningsvis ska de det förslaget kunna presenteras för regeringen innan jul.

Torbjörn Wallin såg fram mot den dag då Rovdjurscentrum och Designtorg trä är den nya entrén till björnparken.

- Då har vi också fördubblat björnparken med nya hägn. Vi har också för avsikt bli den världsledande parken med björnar som inriktning. Redan har ryktet om vår satsning spridit sig och vi har fått förfrågningar från media och forskare i alla världsdelar om när de kan komma på besök.

Alla inblandade riktade också ett tack till alla som hjälpt till att förverkliga nysatsningen.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons