Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sören hittade sin hund i fälla

Annons

Sören Sandberg var ute och åkte skidor med två av sina draghundar i trakten kring Hinshyttan. Plötsligt gör han en vurpa och hundarna smiter iväg.

Sören och hans hundar är kända i bygden och redan dagen därpå får han ett telefonsamtal från en man som har hört underliga hundskall inne i skogen.

Sören åker ut och letar, men hundarna förblir försvunna.

Dagen därpå får han ånyo ett telefonsamtal. Samma sak igen. Underliga hundskall inne i skogen.

Den här gången hittar Sören tiken, men inte ett spår av hanhunden.

På torsdagen, två dagar senare, gör Sören ett sista försök. Han visslar in i skogen och plötsligt får han svar. Ett svagt hundskall som låter liksom instängt.

Till slut hittar han några halvt igensnöade fotspår.

Han följer spåret och kommer fram till en stor fångstfälla. Just som Sören är på väg att vända tillbaka till bilen hör han ett svagt, skrapande ljud inifrån fällan.

Sören öppnar luckan och ut hoppar hans bortsprungna hund, glad att se husse, men avmagrad och med skavda tassar och nos.

Väl hemma i stugvärmen ringer Sören upp Dalarnas Jaktvårdsförbund och frågar ilsket om det inte finns några etiska regler om hur man hanterar fällor.

Mannen som svarar blir nästan lika upprörd som Sören och förklarar att det är straffbart att inte utöva tillsyn över fångstfällor.

- Fotspåren jag följde var flera dagar gamla. Det fanns inga fotspår efter det senaste snöfallet, säger Sören vilket enligt honom pekar på att fällan inte har besiktigats på flera dagar.

Sören ifrågasätter inte jaktformen i sig, men han tycker det är oförsvarligt att inte besiktiga sina fällor.

Trots att ett lagbrott har begåtts vill han inte polisanmäla. Jaktvårdsansvarig på orten har meddelat att de skyldiga fått sig en minnesbeta.

-Det räcker för mig. Det gick ju bra den här gången. Men man undrar ju om de behandlar vilda djur lika illa. Det borde inte spela någon roll om det är vilda eller tama djur som hamnar i fällan, säger Sören Sandberg.

- För en del tycks det här det här med att jaga vara lite av vilda västern.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons