Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sopvärmeexpansion för 120 miljoner

Annons

Det här uppger Sydkrafts platschef i Mora, Kjell-Åke Wallström.

- Det befintliga sopvärmeverket i Mora klarar inte EU:s miljökrav efter 28 december 2005. Förvisso går det att komplettera den befintliga anläggningen så att den klarar miljökraven, men kvarstår gör problemet att verket har för liten kapacitet eftersom volymerna hela tiden ökar, speciellt från fjällområdena, säger Wallström.

Som tidningen tidigare berättat har politikerna i kommunerna i norra länsdelen att överväga om det i framtiden ska satsas på sopvärmeverket i Mora, alternativt att transportera soporna till avfallsanläggningen i Borlänge.

- För att vi ska klara tidplanen med en utbyggnad måste vi ha ett besked från politikerna i mars. Det handlar dels om att söka miljötillstånd, vidare att börja projektera och då kostar det pengar. Projektering inleder man alltså inte utan att få ett förhandsavtal från politikerna, säger Wallström.

Sopvärmeverket i Mora har en kapacitet på 16 000 årston och behöver byggas ut till kapaciteten 25 000 årston för att klara framtidens behov. Ändå kommer verket i Mora att vara landets minsta. Som jämförelse kan nämnas att Sydkrafts anläggningar i Kumla "sväljer" 100 000 och Norrköping 200 000 årston. Landets största sopvärmeverk ligger i Högdalen i Stockholms förorter och har kapaciteten 700 000 ton/år. Det senare drivs av Fortum.

Kjell-Åke Wallström säger att om det blir en utbyggnad av sopvärmen i Mora kommer det att ske på befintlig plats.

- Vi bygger i princip ut i det gamla verket och räknar med en byggtid på ungefär ett halvår. Under utbyggnadstiden har vi räknat med att transportera avfallet till vår anläggning i Kumla.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons