Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Soprutiner ses över

Annons

-Hedemora är en liten kommun med stor glesbygd. Vi har inte så många tätbebyggda områden i den bemärkelsen, säger Staffan Trädgårds på Hedemora miljö.

Arbetsmiljöverket i Dalarna och Gävleborg följer en modell som använts i Järfälla i bostadsområdet Viksjö där 2 000 husägare får rulla iväg sina soptunnor till en gemensam hämtplats.

Risken för att sopbilar backar in i lekande barn eller andra som rör sig i området finns helt klart, menar Arbetsmiljöverket som nu planerar en inventering, kartläggning och en enkät i täta och trånga bostadsområden.

-Olycksrisken måste givetvis vägas in i vår översyn av avfallshantering, säger Leif Eriksson, inspektör på Arbetsmiljöverkets kontor i Falun.

Bakgrunden till Arbetsmiljöverkets översyn av backande sopbilar och sophämtning i trånga bostadsområden hör samman med ett antal rapporterade olyckor.

Incidenter och olyckor har i sin tur rapporterats till Vägverket, som tagit upp problematiken i sitt trafiksäkerhetsprogram Sop-Ola.

-Både Falun, Stockholm och Vägverket samarbetar med Sop-Olas olika trafiksäkerhetsmoment, säger Leif Eriksson.

På Hedemora miljö menar man sig dock redan ha skapat tillräckliga säkerhetsrutiner för sophämtningen.

-Vi börjar med att köra i innerstan direkt på morgonen klockan sex och åker ut i villaområdena vid halv åtta när folk är på väg till jobb och skolor. Vi är där när folk inte själva är där. Främst är det ju för att det ska flyta på för oss men det medför också en ökad säkerhet, säger Staffan Trädgårds.

Håkan Edén, Arbetsmiljöverkets biträdande tillsynsdirektör i Stockholm, menar dock att farorna är större än så.

-Radhus och villaområden med buskar, träd, staket, elskåp, höga snövallar, lekande barn och backande sopbilar på trånga gator eller vändplaner är förenat med livsfara, säger han.

Edén själv är övertygad om att fler kommuner kommer att följa "modell Viksjö", allt för att öka trafiksäkerheten.

Om Hedemora klarar sig utan anmärkning i Arbetsmiljöverket återstår att se.

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORD...N/ FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons