Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sopkaos i Mora

Annons

- De nya bestämmelserna har fått mycket större konsekvenser än vad både vi och politikerna räknat med, säger Nils-Göran Johansson, chef vid miljö- och hälsoskyddsförvaltningen.
Den handläggare vid kontoret som har att bereda ansökningarna från alla privatpersoner som söker dispens enligt renhållningslagen eller fritidshusägare som vill ha samgående med någon granne kommer inom kort att lämna sin befattning vid kontoret. Nils-Göran Johansson uppskattar grovt att det ligger 2 500 obehandlade sopärenden på kontoret. Normal behandlingstid ska enligt honom vara ett par veckor. Nu kommer det att ta månader.
För hushållen innebär det här dyrare sopräkningar därför att de inte får sina ansökningar behandlade. En kvinna i Malmö ringer tidningen. Hon har fritidshus i Mora och har en dispensansökan skickad som, trots flera påstötningar, inte blir behandlad.
- Jag tycker det är fräckt att kommunen inför ett nytt system som man sedan inte har resurser att administrera så att det ska drabba allmänheten med onödiga merkostnader, säger hon.
Hushåll som fått beviljat att kompostera får med den gamla taxan en kompostrabatt på 300 kronor/år. Den nya taxan ger en rabatt på 750 kronor/år.
Det finns även stora pengar att tjäna för fritidshusägare som går ihop om ett abonnemang och även får kompostering godkänd.
Så länge redas ansökningar inte blir behandlade fortsätter Sita, som ansvarar för sophämtningen, att skicka ut räkningar enligt de förutsättningar som gäller.- Jag kan förstå frustruationen hos folk, men jag tror vi nu nått kulmen i ärendefloran och kommer att få extra hjälp under maj och juni för att försöka jobba oss igenom allt det här, säger Nils-Göran Johansson.
Det återstår att se om man lyckas nå botten av högen före semestern. I alla fall handlar majoriteten av ärendena ansökan om komposteringsrabatt.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons