Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sopbilarna - en fara

Annons

Arbetsmiljöverket i Falun följer Järfällamodellen i bostadsområdet Viksjö, där 2000 husägare får rulla iväg sina soptunnor till en gemensam hämtplats.

- Olycksrisken måste givetvis vägas in i vår översyn av avfallshantering, säger Leif Eriksson, inspektör på Arbetsmiljöverket i Falun.

De planerar en inventering, kartläggning och en enkät i täta och trånga bostadsområden.

Falu kommuns renhållning har redan förändrat sopbilsrutinerna i bland annat Slätta. Där får boende nära livsmedelsbutiken lämnar sina sopor på ett och samma ställe. I en container.

- Flera etapper i Slätta och trånga infarter i Humlebacken med små lokala gator är aktuella olycksområden, där en backande sopbil kan innebära livsfara. Vi diskuterar förändrade rutiner med samfälligheter och husägare.

- Backningsmoment i trånga villaområden är också en viktig arbetsmiljöfråga för våra chaufförer, påpekar Gunilla Mååg, chef för kommunens renhållning.

Bakgrunden till Arbetsmiljöverkets översyn av backande sopbilar och sophämtning i trånga bostadsområden hör samman med ett antal rapporterade olyckor.

Incidenter och olyckor har i sin tur rapporterats till Vägverket, som tagit upp problematiken i sitt trafiksäkerhetsprogram Sop-Ola.

- Både Falun, Stockholm och Vägverket samarbetar med Sop-Olas olika trafiksäkerhetsmoment, påpekar Leif Eriksson.

- Radhus och villaområden med buskar, träd, staket, elskåp, höga snövallar, lekande barn och backande sopbilar på trånga gator eller vändplaner är förenat med livsfara, anser Arbetsmiljöverkets biträdande tillsynsdirektör Håkan Edén i Stockholm.

- Viksjö blir i bästa fall landets första villaområde där tusentals husägare måste rulla sina sopkärl till gemensam plats.

Tillsynsdirektör Håkan Edén tror att fler kommuner kommer att följa "modell Viksjö", allt för att öka trafiksäkerhet i tätbebyggda, trånga kedjehus, radhus och villaområden.

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORD...N

Mer läsning

Annons