Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sonja Ek förlorade

Annons

Det betyder att Ludvika Handbollsförening, Ludvika Simsällskap, IFK Ludvika och Ludvika Hockey ersätts med vardera 37 500 kronor. Dessutom måste Sonja Ek betala rättegångskostnader på 22 950 kronor.

-Som avtalet såg ut så var det här en väntad dom. Jag hade blivit väldigt besviken om det blivit någon annan dom, säger Kjell Israelsson, ordförande i handbollsföreningen.

Bråket började den 9 november 2004 då föreningarna i marknadsalliansen efter nästan 30 års samarbete sade upp bekantskapen med Sonja Ek och Yngve Jonsson.

Paret hade fungerat som marknadsgeneraler för Ludvika Vårmarknad sedan mitten av 70-talet. Sonja Ek fick av marknadsalliansen provision på sålda marknadsstånd.

Föreningarna hävdar att Sonja Ek under sommaren 2004 i eget namn och utan alliansens vetskap ansökte om tillstånd för marknaden 2005.

Hon slöt också ett avtal med en tivoliarrangör utan att diskutera detta med styrelsen. När alliansen fick vetskap om detta beslöt man att sparka Ek och Jonsson.

Marknaden 2005 genomfördes utan föreningarnas medverkan. Föreningarna hävdade att de därmed gick miste om intäkter på sammanlagt runt 150 000 kronor och stämde Ek på detta belopp.

Stämningen skickades till Falu tingsrätt den 3 november i fjol och Sonja Ek gavs möjlighet att gå i svaromål. Detta gjorde hon inte och därför meddelade tingsrätten den 11 januari en så kallad tredskodom.

Sonja Ek har möjlighet att antingen överklaga domen till Svea hovrätt senast den 1 februari eller begära "återvinning" senast den 13 februari.

Med återvinning menas att en svarande har rätt att söka ändring i domen inom 30 dagar. I ett sådant fall går saken till behandling i sammanträde, där tvisten behandlas i grunden och alla bevis tas emot.

-Allt är möjligt, säger Kjell Israelsson som inte vill spekulera i om Sonja Ek kan komma att överklaga eller begära återvinning.

Tror du att hon har pengar så att hon kan betala skadeståndet?

-Det får visa sig, svarar Israelsson som ser fram emot årets marknad där även Ludvika Fotbollsklubb kommer att ingå bland arrangörerna.

Det kan bli ett mindre netto till varje förening, noterar Israelsson, men med fotbollsklubbens medverkan får man å andra sidan tillgång till fler funktionärer.

-Det behövs verkligen. Under marknaden brukar ett par hundra funktionärer vara sysselsatta.

Israelsson vill också framhålla att alliansen slipper kostnaderna för Sonja Ek i fortsättningen:

-Hon har haft en ersättning på 25 000 -30 000 kronor.

NLT har utan resultat sökt Sonja Ek för kommentarer.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons