Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söndagsöppet på RSMH

Annons

- Vi har fått det så bra, säger Eva Sillén, som är den stora eldsjälen för verksamheten i grå stugan.

Eva, som är ordförande i RSMH i Mora, har arbetat ideellt sedan 1994. Dagverksamheten i grå stugan är till för medlemmar i RSMH.

20-25 personer brukar besöka grå stugan. Eva arbetar som sagt ideellt, men tack vare bidrag från kommunen, 700 000 kronor nästa år, kan de ha anställda motsvarande tre och en halv tjänst där.

Det börjar med frukost på morgonen och sedan kan det vara lite olika aktiviteter där, ibland spelar de bingo, ibland är de ute och går. De kan åka ut och fiska och de har åkt på dans några gånger.

Det riktigt viktiga med grå stugan är att det är en plats där människor kan träffas, sådana som kanske varit näst intill isolerade, om de inte kunde gå dit.

- Ensamhet är bland det värsta som kan drabba en människa, förklarade diakonen Jack Gullholm, då han besökte grå stugan och åt jultallrik där i tisdags.

Grå stugan har nära samarbete med församlingens diakoner, Cecilia Gullholm och Maria Jahnke. Jack är pensionär numera, men han håller ändå kontakt med grå stugan.

- Det är svårt för andra att förstå hur en människa som är helt ensam har det, säger Cecilia.

Att födelsedagar uppmärksammas och firas kan betyda enormt mycket för de här människorna, liksom att de får hjälpa till med vissa sysslor, exempelvis att klippa gräset.

- Det handlar om att få människor att växa och känna sig betydelsefulla, förklarar Cecilia.

Grå stugan samarbetar också med Stein Frykholm, Marie Ljunggren och Peter Wallenberg, som jobbar med kommunens boendestöd. De har verksamhet i grå stugan på lördagar och det ska de också ha på juldagen. På julaftonen blir det firande på Andreasgården.

- Det känns så skönt att det fungerar så bra med det här samarbetet, tycker Eva Sillén.

Bernt Persson, som är socialnämndens ordförande, stöder verksamheten i grå stugan.

- Evas insats är en förutsättning för att socialnämnden ger så här mycket pengar till verksamheten i grå stugan, säger Bernt.

Enligt Cecilia Gullholm skulle samhället vara mycket bättre om det fanns fler eldsjälar som Eva Sillén.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons