Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarskidåkning på Dalarnas tak

Annons

Lantmäteriet och andra myndigheter envisas med att kalla Molnet för Mulen på kartor. Runt den 1191 meter höga toppen är det ett kargt stenlandskap. Men på nordvästra sidan av Molnet väntar underbara gräsytor och där finns också stora snöfläckar kvar med meterdjup hårdpackad snö.

Att åka skidor på den snön är inte helt enkelt. Vintertid är lavinfaran överhängande och sommartid väntar en dryg timmes vandring fram till skidparadiset.

Trond Lia lämnade på onsdagseftermiddagen sitt jobb som instruktör på golfbanan och Linda Starenhed, som är lärare i Idre, gick på sommarlov. Då plockades telemarksskidorna fram och jakten på snö inleddes.

Snön fanns också, det efter en lång vandring längs leden mot Ulandstugan fram till sommarleden mot Molnet. Förvånade fjällvandrare titta storögt på de båda som bar sina skidor mellan betande renar.

På baksidan av Molnet fanns både sol och snö. Och en kvällsskidåkning utöver det vanliga. Närmare 100 fallhöjdsmeter och en mer än tillräckligt lång och bra lutning. Först över ett stort snöfält och sedan in i en smalare ränna.

- Give me five!

Trond och Linda var laddade, skulle snön bära eller handlade det om snösörja som väntade?

Efter fem meter kom första glädjetjutet och sedan rullade skratten mellan Molnet och Nipfjället bort mot vackra Slagebäckstöten, som är lite av en mini-Städjan.

- Över en meter snö, konstaterade Trond, när han mätte med staven.

Utan skidlift och i strålande solsken var det inget problem med att hålla värmen.

- Nere vid snön drog det kallt, men strax ovanför är vindarna varma, konstaterade Linda.

Men det viktigaste var snön och under någon millimeter fuktig snö låg kall, packad kompakt snö. Snö som kommer att ligga i ytterligare några veckor.

Efter två timmars skidåkning var det dags att söka sig tillbaka och det var då rännan med snö upptäcktes. Ett fåtal skidintresserade idrebor känner till ravinen mellan Molnet och Nipfjället. I djup snö i en u-formad ravin väntade runt 200 fallhöjdsmeter. Det i en skidåkning fullt i klass med vad det närbelägna Idre Fjäll kan erbjuda vintertid.

- Tänk att få åka den här rännan en tidig morgon när solen just gått upp. Det måste vara magiskt, menade Linda.

Men bara att den 22 juni, två dagar före midsommaraftonen, kunna åka skidor på så fin snö och det i skön kvällsvärme, var en upplevelse.

Så om sjöarna är för kalla för bad, pröva istället skidåkning på Dalarnas tak.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons