Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarens brottstopp ska stävjas

Annons

Antalet brott i Leksand är i dalande. Kanske är det ett resultat av brottsförebyggande rådets Byavakten?

-Ja, jag tror det, säger tillförordnade stationsbefälet Rolf Synnermo. Bra att det finns folk ute. Det har en dämpande effekt.

Det var för precis ett år sedan som kommunens brottsförebyggande råd initierade Byavakten, en frivillig nattpatrullering i bil. I dag finns 20-talet nattpatrullerare vid ratten och lika många medresenärer. Problemet är att det är för få.

-Vi behöver vara många fler, säger ledamoten i brottsförebyggande rådet, Lars Storén.

En annan ledamot i rådet, Benny Frödin, Insjön, tillhör kategorin flitiga byavakter. Han ser uppgiften som lite av att betala tillbaka från sitt tidigare vilda liv.

-I mitt gamla liv blev jag irriterad om det var folk ute.

För sex år sedan slutade Benny sin brottsliga bana. I dag är han som vilken skötsam medborgare som helst, är gift och har barn. Dessutom har han uppgiften som övervakare.

-Jag jobbar och sköter mig i dag. Mina gamla vänner är inte mina vänner i dag.

Semesterperioden närmar sig. En tid då brottsfrekvensen brukar raka i höjden. Lars Storén vädjar till folket att engagera sig i Byavakten.

-Det är viktigt att alla hjälps åt att göra samhället tryggare.

Han tycker att Byavakten är ett bra sätt att lära känna hembygden vid en annan tid på dygnet. Det är också en social aktivitet. Med högkvarteret på Edshultsgården, och det hålls kontinuerlig kontakt med polisen.

Det ska understrykas att Byavakten inte har polisens befogenheter. Här handlar det om att synas på stan. Kanske anteckna något skumt och eventuellt rapportera till polisen.

-Vi är bara ute och iakttar, säger Benny Frödin. Något medborgargarde är det inte tal om.

Med byavaktsskylten på bilen rattar Benny och hans kollegor vidare i Noret, Åkerö, Insjön och bort mot Siljansnäs. Bara deras närvaro i bygden kvälls- och nattetid har en avskräckande effekt på buslivet.

Mer läsning

Annons