Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommaren _ olyckstid för hemmafixare

Annons

Närmare 40|000 svenskar skadas varje år så svårt att de måste söka läkarvård i samband med gräsklippning eller annat gör-det-själv-arbete i hemmet.

De flesta olyckorna inträffar under sommaren.

Gräsklippning är en farlig syssla. Det har bland andra försäkringsbolaget If kunnat konstatera.

För yrkesmän som handskas med gräsklippare och liknande maskiner finns regler om hur man ska vara klädd och utrustad för att säkert kunna hantera dem.

Arbetsmiljöexperter menar att det är ansvarslöst att gå omkring och klippa gräset barfota eller med badtofflor och liknande skodon. Det är lätt att halka så att foten glider in under gräsklipparen, speciellt i slänter eller på lutande gräsmattor.

Ahnström anser att de föreskrifter som gäller när maskinerna brukas i professionella sammanhang även bör följas vid gör-det-själv-arbete. Men det är inte alltid maskinernas bruksanvisningar blir lästa, konstaterar han.

Lennart Ahnström rekommenderar rejäla heltäckande skor, helst skyddsskor med stålhätta när gräset ska klippas.

Motorgräsklipparen bör även vara utrustad med så kallat död mans grepp så att den snabbt kan stoppas om något oförutsett inträffar.

Många fingerskador uppstår när gräs och kvistar som fastnat i klipparens sidoutkast ska rensas bort. Stäng alltid av maskinen och var hundraprocentigt säker på att knivarna står stilla innan sidoutkastet rensas _ då undviks dessa svåra skador.

TT

Mer läsning

Annons