Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommar vid Tuvatorp

Annons

Tuvatorp är hemmet efter framlidna konstnärinnan Margit (Tuva) Dalne och hennes dito livskamrat Herman Dalne. Båda var konstnärligt lagda, och Herman gjorde sig inte minst känd inom musikens område som kompositör och spelman.

Det var 1948 som Margit flyttade från Stockholm till Norrbo där hennes tillkommande var handlanden i byn. Tillsammans byggde de upp ett eget paradis, ett stenkast från handelsboden. Hemmet inreddes i allmogestil och där kom inspirationen att flöda under många år.

Numera förvaltas det lilla kulturreservatet med tillhörande kvarlåtenskap av Stiftelsen Herman och Margit Dalnes minne. För två år sedan blev Tuvatorp för första gången tillgängligt för allmänheten om än i en något begränsad omfattning med bland annat en lyrikafton under firandet av Norrbodagen.

- Vi planerar för flera aktiviteter även i år, berättar Ann Marie Gunnarsson, ledamot i stiftelsens styrelse och tillika byggnadsantikvarie vid Dalarnas museum i Falun.

- Under årets upplaga av Norrbodagen den 2 juli kommer vi att ha öppet hus och den 10 augusti blir det ett program med lyrik och musik tillsammans med flera olika medverkanden. Programmet är dock ännu inte klart i detalj, berättar hon vidare.

Framtidsvisionen för Tuvatorp är att den kulturella verksamheten ska utvecklas vidare och att torpet också ska kunna ställas till olika kulturpersoners förfogande under längre tid än enstaka dagar.

- Men vi har ännu inte fått huset i sådant skick att någon kan bo där men vi närmar oss det. För att vi ska kunna ta emot någon krävs nämligen att vi reparerar toalettrummet med dusch. Vi har väldigt duktiga personer som kan jobba men ännu vet vi inte när vi får in medel så det räcker. Det blir kanske först om ett år eller två.

Tills dess fortsätter verksamheten med ett begränsat utbud aktiviteter och öppet hus under Norrbodagen ska vara en tradition.

- Alla är väldigt välkomna. Vi blir glada när det kommer folk eller hela grupper på besök, slutar Gunnarsson.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons