Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Som två världar"

Annons

I ett rött hyreshus i Bojsenburg sitter Ghena Nasser och ser på tv. Bilderna av sönderbombade hus och öde gator står i stark kontrast till högsommargrönskan utanför fönstret. Ghena har haft tur. När vårterminen slutade i Beirut ville hon åka till Sverige och träffa familjen ett tag. Meningen var att hon skulle åka tillbaka till Libanon senare i sommar. Nu blir det inte så.

-Jag hade ingen aning om att det här skulle hända, det kom som en chock för två dagar sedan. Det har varit lite oroligt i landet, men att något så här stort skulle inträffa anade nog ingen. Jag tänker på alla som jag känner, att jag vill att de ska vara så långt bort från faran som möjligt.

Ghena bodde hos släktingar i stadsdelen Ouzae. I morse kom beskedet att Israel bombat två kilometer därifrån.

-När man sitter på balkongen där ser man flygplatsen, just den landningsbana som visades på tv. Det är otäckt, säger hon.

Familjen kom till Sverige från Beirut för sjutton år sedan. Varannan sommar har de åkt till Libanon på semester. Efter att ha gått ut gymnasiet med toppbetyg flyttade Ghena ensam till Beirut för att studera engelsk litteratur. Efter fyra år skulle hon ha fått en Bachelors Degree i ämnet och kommit ett steg närmare drömmen att bli författare. Eftersom hennes studier i Beirut inte går att tillgodoräkna i Sverige får hon nu göra upp nya livsplaner. Hur allt ska bli vet hon inte.

-Det känns jobbigt. Vi har släkt kvar i Beirut, jag har massa vänner och största delen av mina saker är där. Det var meningen att jag bara skulle komma till Falun på tillfälligt besök. Jag tar en paus i allt nu. Till hösten kanske jag söker arbete.

I Libanon finns också släktingar som åkte på semester till de södra delarna av landet för några dagar sedan. De har inte hörts av sedan dess. Ghena bär alltid mobilen med sig.

-Det går inte att ringa längre men vi kommunicerar via sms. Jag kan få meddelanden mitt i natten. Jag försöker att inte oroa mig, men det är svårt. Mina vänner i Beirut säger att jag är mer orolig än de. Det bästa är att försöka tänka på annat.

Från tv:n flimrar fler bilder från Libanon. Ghena säger att hon känner igen gator, butiker och stränder där hon badat för bara några veckor sedan. Det är svårt att förstå.

-Vi känner familjen Al-Sayed som var med i tidningen i går. Deras barn är kvar i Beirut, men det kunde lika gärna ha varit jag.

Ghena lägger ner mobilen i handväskan och vi går utomhus. Hon ska träffa en kompis och tillsammans ska de besöka gatufestivalen Falun Street under några timmar. Försöka tänka på annat.

Solen skiner över Bojsenburg och en kvinna kommer kånkande med en överlastad tvättkorg mellan husen. På uteplatserna sitter människor och solar.

-Det är som två helt skilda världar. Jag har nog inte förstått riktigt än, säger Ghena Nasser.

KARIN JANSON

Mer läsning

Annons