Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Som i en saga av John Bauer

Annons

Hultaskogens troll hette föreställningen. Samma musikteater som när den hade sin urpremiär på Spinnrocken i Södertälje förra våren gick under namnet Trollmojen.

Tanken bakom föreställningen är att lära de mindre barnen att inte vara rädd för varandra - och att det som är främmande inte behöver vara farligt.

De tre trollbröderna Humpe, Dumpe och Klumpe, och deras människokompis Ville Vallareman lyckades - nästan.

Av den månghövdade publiken, där de allra flesta bör placeras i ensemblens målgrupp fyra-tio år, satt de allra flesta kvar i bänkarna. Men i ett par fall var trollen för läskiga. Tur var att mamma fanns till hands som kunde följa med utanför salongen och trösta.

Annars var det egentligen en helt vanlig dag i Hulta-skogen, vilket verkade roa de små. Ville Vallareman hittade bland annat "troll- mojen" som trollbröderna slarvat bort i trollskogen.

Att inte vem som helst kan eller ska handskas med en sådan "moj" fick alla klart för sig.

Eftersom det var frågan om en musikteater bestod den också av mycket sång och musik. Inspirationen till föreställningen kommer visserligen från John Bauers sagovärld. Men i det här fallet är dock handlingen skapad av aktörerna själva.

Dessa är Bengt Palm, Stefan Hedlund, Jörgen Lundberg och Stefan Wahlén, som tillsammans kallar sig för Djungelbandet.

Nämnas kan också att måndagens föreställning var ett offentligt arrangemang som kommunens kultur- och fritidsförvaltning svarade för.

Hultaskogens troll framförs även två gånger på tisdagsförmiddagen. Men när alla sex-sjuåringar i Ludvika bjuds in till Aveny är det social- och utbildningsförvaltningen som står för arrangemanget.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons