Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Som ett jättelikt dansgolv

Annons

Besökarna kunde se uppträdanden på fem olika platser i centrala Rättvik - vid torget, utanför kommunhuset, utanför apoteket, vid lilla rondellen på gågatan och vid scenen efter gågatan.

Rättviksdansens ordförande Geine Edenius hoppas på ännu större förankring av arrangemanget genom gatufesten:

- Tanken är att få mer lokal förankring. Lokala krögare och köpmännen är intresserade av detta och det kan bli lite mer av gatufest av det.

Den thailändska affären bjöd på thailändsk mat vid torget och utanför kommunalhuset spelade Hälsingebanden.

- Tanken är att knyta ihop torget med storgatan, förklarar hon.

Från Hälsingland deltog Helsinge låtverkstad, vars syfte är att stärka folkmusikens roll och ge fler unga chansen till utbildning i den hälsingska folkmusiktraditionen. Även Gävle ungdoms folkband , Lortbäckerz och Meshanga uppträdde.

- Det är roligt att få samarbetet mellan våra landskap, de tycker också att det är roligt att få komma hit. De har en unik skatt och hur mycket som helst att plocka ur, de har också en stor ungdomssatsning där för folkmusiken. Jag hoppas på fortsatt samarbete, säger hon.

Även den svensk-kurdiska för-eningen deltog i går vid gatufesten:

- Den svensk-kurdiska för-eningen deltar, de flesta av krögarna är kurder eller har påbrå därifrån och de har ordnat så att föreningen kommit hit.

Under kvällen fortsatte det med festkväll i parken där det bland annat blev konsert med Bollnäsbygdens spelmanslag. Ryktet talade om en världspremiär för Hälsinge-mambo tillsammans med Latin kick.

I dag kommer grupper från Rättviksdansen att medverka under den stora familjedagen på Rättviks gammelgård. Och på kvällen blir det stor final i Rättviksparken.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons