Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Som en skänk från ovan

Annons

Ericsson Network Technologies har utvecklats starkt de senaste åren. Efter stormen Gudrun har de stora elföretagen bestämt sig för att förstärka sina nät.

För Ericsson i Falun har omsättningen fördubblats på två år. I år kommer man sälja kabel för 1,2 miljarder kronor. För att kunna öka omsättningen ytterligare måste man bygga ut anläggningen i Källviken. I fabriken finns två produktionslinjer för att tillverka mellanspänningskabel, vilket oftast är kabel som grävs ner i jorden.

Nu har Ericssons ledning gett klartecken för en investering på 65 miljoner kronor i Falun. 45 miljoner satsas på maskiner och 20 miljoner på att bygga om fabriken. Pengarna ska ge en tredje linje för att tillverka mellanspänningskabel. Genom att modernare teknik används kan företaget öka produktionen av mellanspänningskabel med 75 procent jämfört med i dag. Kostnaden för investeringen är betald på några få år.

Om allt går som planerat kan Ericsson använda den tredje linjen i januari 2007. Ericsson har kontakter med kommunen och närliggande företag i industriområdet och hoppas att det ska ordna sig med bygglov och andra tillstånd.

Den tredje produktionslinjen är mer utrymmeskrävande än de två befintliga. Den nya ska löpa ovanpå de gamla. Den ska starta i en 24 meter hög utbyggnad och gå i en rak bana i 200 meter och ned i källaren i industrilokalen. Den tänkta tillbyggnaden blir 24 meter hög, 28 meter bred och 16 meter lång. Utbyggnaden sträcker sig mot banvallen och kommer att bygga in det järnvägsspår som finns inom fabriksområdet.

- Det kommer att bli trångt vid linjerna, säger Kennet Jansson.

Platschefen Nils Eriksson håller med.

Redan i höst behöver företaget anställa 20-25 personer för att klara, först inkörning och sedan normal produktion vid den tredje linjen. Inom Ericssons serviceföretag kommer det att bli sex till åtta nya tjänster. Inom ett till två år räknar bolaget med att det därtill behövs anställas ett 20-tal. Sammanlagt cirka 50 nya jobb. Inom fabriksområdet arbetar det för närvarande ungefär 325 personer.

Ericsson kommer främst att försöka rekrytera personer med teknisk utbildning på gymnasienivå och en del fall högskolenivå. Bolaget räknar med att kunna anställa yrkeskunniga från Scania om det blir uppsägningar där.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons