Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solklar ökning av trafik

Annons

Vart fjärde år mäter Vägverket Konsult trafikflödet på riksväg 70 genom Leksands kommun. Från tre bestämda mätpunkter registreras såväl vardagstrafik som helgtrafik.

-Vi genomför fyra slumpmässiga mätningar, en i kvartalet, berättar Poul Holmgren, Vägverket Konsult.

-Vi försöker se till så att inget extra, som Rättviks marknad eller något annat evenemang pågår, för då blir siffrorna fel.

De tre mätplatserna är vid norra infarten till Insjön, mellan norra brofästet i Leksand och Statoil samt norr om Leksand i höjd med Lima. Trafiken mäts åt båda håll och preliminära siffror visar att de två norra mätpunkterna ökat marginellt.

-Mellan riksvägsbron och Statoil kör i genomsnitt 5520 fordon per dygn och mellan Statoil och Lima är siffran 5390 per dygn, fortsätter Poul Holmgren.

Mellan riksvägsutfarten från Moskogen och Insjön har däremot trafiken ökat markant. Från i genomsnitt 7500 bilar per dygn till hela 8740.

-Det är en rejäl höjning på 1200 bilar som vi inte riktigt har någon förklaring på ännu då siffrorna håller på att sammanställas, säger Poul Holmgren.

Kan det vara Hjultorgets expansion? Det har hänt en hel del i Insjön de senaste åren?

-Det är möjligt, det får vi

titta närmare på. Men det kan också vara Kupolen och Borlänge för mätningarna söder om Insjön visar på samma ökning som den vid Häradsbygden.

Vad använder ni trafikmätningssiffrorna till?

-Bland annat för att kunna förutse underhåll på vägarna samt se om det finns flaskhalsar som måste rättas till.

År 2010 är det dags för nästa trafikflödesmätning på riksväg 70 genom Leksand.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons