Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solcellstak på brandstationen

Annons

- Det är viktigt att kommunen är en föregångare när det gäller miljön, säger Rune Bjurman på Kommunfastigheter.

Det finns stora pengar att tjäna på statsbidrag för dem som vill göra sina offentliga lokaler mer miljövänliga. Till exempel genom bättre isolering eller genom att byta från oljevärme till exempelvis bergvärme. Dessutom kan man söka bidrag för solenergi. Det har Falu kommun gjort. Taket på brandstationen ska prydas med solceller som producerar 54 000 kilowattimmar, eller lika mycket el som två normalvillor förbrukar under ett år. Elen ska sedan driva brandstationen.

Satsningen kostar 4,23 miljoner kronor, då får kommunen statligt stöd på nästan tre miljoner.

-Det är viktigt att kommunen är en föregångare när det gäller miljön. I Tyskland är det mer vanligt med solceller än här, säger Rune Bjurman.

Förhoppningen är att brandstationen från i höst delvis ska drivas genom solcellerna på taket, berättar Bjurman. Dessutom görs en rad fler satsningar på miljön i kommunen.

Falun har fått 15,4 miljoner kronor i statligt stöd för att miljöförbättra offentliga lokaler. Det handlar om att minska utsläppen av växthusgaser, att använda mindre kol, olja och el.

- Svenska kyrkan är på hugget och har satsat på värmepumpar eller pellets i stället för direktverkande elvärme eller olja i kyrkorna i länet, det är ett exempel på vad man sökt statsbidrag för, säger Nils Norgren, handläggare på länsstyrelsen.

Också kommunen och landstinget söker statsbidrag för att bli mer miljövänliga.

- Landstinget har satsat mycket på miljövänlig belysning. De byter armaturer mot mer energieffektiv belysning, säger Norgren.

Flera skolor ska få bättre ventilation som inte släpper ut så mycket värme.

Elvärme ska bytas ut mot fjärrvärme.

-Det handlar om att göra Falun mer miljövänligt, säger Rune Bjurman på Kommunfastigheter.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons