Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solcellens genombrott

Annons

Svar till Wolfgang Hennig-

Rydebäck, den 19 december:

Wolfgang Henning-Rydebäck anser att min insändare är missvisande om kärnkraft eftersom jag inte tar upp pelletseldningens faror. De är dock enligt min åsikt inte av samma dignitet som de plutoniumbaserade kärnkraftsreaktorerna som Wolfgang förespråkar. Fem till tio kilo pellets i orätta händer kan knappast ödelägga Falun, men det kan motsvarande mängd plutonium. Dessutom kan inandningen av ett endaste miljondels gram plutonium orsaka lungcancer.

Om några år kommer sannolikt solenergins genombrott. Nyligen presenterade exempelvis Spectrolab i St Louis, USA (ett helägt dotterbolag till flygplansjätten Boeing), i samarbete med USA:s energidepartement, en ny typ av solcell med flera olika lager av halvledarmaterial.

Med denna flerskiktsteknik har solcellen nått över 40 procents verkningsgrad, det vill säga mer än 40 procent av den infallande solenergin blir el. Spectrolab tror sig kunna höja verkningsgraden ännu mer snart.

Statssekreteraren på USA:s energidepartement, Alexander Karsnes, anser att den nya solcellen är ett stort genombrott. Den nya typen bedöms kunna producera el betydligt billigare än ny kärnkraft. Försäljningen av solceller för elproduktion i världen ökar nu med 40 procent varje år. I Europa har försäljningen av solfångare för produktion av varmvatten ökat med 35 procent senaste året. Solenergin står alltså sannolikt inför sitt kommersiella genombrott inom de närmaste fem åren. Därför finns det ingen anledning att satsa på livsfarliga, kortsiktiga och dyra energialternativ som kärnkraft.

GÖRAN BRYNTSE

Mer läsning

Annons