Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solarium ger vinstfiolen den rätta glansen

Annons

En nytillverkad violin i Guarneri del Gesu-modell, skapad av fiolbyggaren Per Klinga, utgör vinsten vid spelmanstävlingen vid Zorns gammelgård den 7 juli. När tidningen besöker Per i slutspurten av bygget, så står den blivande vinstfiolen i solariet intill Pers violinmakarverkstad.

- Den behöver solbrännas för att få den guldbruna bottenfärgen, säger Per Klinga.

Han är en känd profil i Mora som byggt stråkinstrument under många år. Bland annat har han nått framgångar i stora internationella fiolbyggartävlingar. Han renoverar även cellon och bygger violinstråkar.

- I år är spelmanstävlingen lite speciell då den sker i samband med 100-årsminnet av den första spelmansstämman vid Måstäpp i Gesunda arrangerad av konstnären Anders Zorn.

I modern tid har två tävlingar, år 2000 och 2002, arrangerats till vilken Per byggt fiolerna, som utgjort priserna till segraren.

Den här gången har Per valt att bygga en violin i modell av den kända violinmakaren Guarneri del Gesu. Han var verksam i den kända fiolbyggarstaden, italienska Cremona, under 1700-talet och var samtida med den berömda fiolbyggarlegenden Stradivarius. Guarneri byggde både violiner, viola och cellon.

Per tar fram böcker med varje sida stora som kartblad över världen. Sidor fyllda av stora instruktioner om hur olika fioltyper kommer till. Per valde att kopiera en fiol som kallas för Joachim, döpt efter en violinist som spelat på originalet.

Sedan jaunari har han till och från arbetat på sitt verk. Förutom den vackra utformningen är det viktigt att fiolen får en fin klang. Fiolens värde ligger på 70 000 kronor.

Tävlingen äger rum den 7 juli med final under kvällen på Zorns gammelgård. I juryn för tävlingen sitter spelmansprofilen Björn Ståbi, Märta Ramsten från Svenskt visarkiv och gitarristen Roger Tallroth.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons