Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solana in i slagväxlingen i Ukraina

Annons

Nu har också EU-representanten Javier Solana gett sig in i slagväxlingen mellan president Viktor Jusjtjenko och premiärminister Viktor Janukovytj i Ukraina.

Premiärministern Janukovytj har vädjat om internationell medling, rapporterar flera nyhetsbyråer från Kiev. Han vände sig särskilt till Österrike och andra EU-länder.

President Viktor Jusjtjenko deklarerade på torsdagen inför nationella säkerhetsrådet att han inte tänker backa från sitt krav på nyval.

Janukovytj _ som satt bredvid Jusjtjenko under mötet _ har uppmanat regeringen och parlamentet att trotsa presidentens order och jobba på som vanligt. Han har också begärt att landets författningsdomstol ska avgöra om Jusjtjenkos agerande är lagligt; domstolens behandling väntas ta någon månad.

På Självständighetstorget i Kiev samlades på torsdagen Janukovytj-anhängare för att protestera mot presidenten. Ledamöter från det av Jusjtjenko upplösta parlamentet framträdde på ett podium varifrån de kritiserade presidentens beslut.

Jusjtjenko vill hålla nyval den 27 maj trots att det inte gått mycket mer än ett år sedan Ukraina höll ett val som betecknades som fritt och rättvisande av internationella observatörer.

Beslutet har väckt förvåning eftersom hans parti Vårt Ukraina inte har starkt stöd i aktuella opinionsmätningar, men det ska ses mot bakgrund av att Janukovytj-lägret har majoritet i parlamentet och har genomfört lagändringar som beskurit presidentens makt.

Både presidenten och premiärministern har sedan nyvalsbeslutet i måndags haft livligt utbyte i flera riktningar.

Jusjtjenko har diskuterat med regionala ledare men också med EU:s utrikespolitiske representant Javier Solana.

Janukovytj har träffat utländska ambassadörer och hållit torgmöten.

Enligt Reuters har Solana talat med bägge och dessutom med partiledaren Julia Tymosjenko, som var Jusjtjenkos parhäst i revolutionen men sedan dess har bytt sida. För Solana är det något av en repris: han hade en medlarroll även under krisen 2004.

Den optimism som präglade Ukraina i samband med den orangea revolutionen har ersatts av brustna illusioner. Nu ropar demonstranter _ i bägge lägren _ på lugn och ro.

TT

Mer läsning

Annons