Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sökt för terrordåd kan friges i USA

Annons

Den misstänkte för bombdådet som dödade 76 människor i ett kubanskt passagerarflygplan får lämna häktet mot borgen, har en domare i USA beslutat.

Åklagarna begärde omedelbart efter den federala domarens beslut på fredagen att frigivande fördröjs en vecka så att de hinner överklaga. Den 79-årige Posada Carriles advokat hävdar däremot att han ska friges snarast för att kunna "leva i lugn och ro med sina närmaste".

Posada Carriles satt kvar i häktet ännu på fredagskvällen.

Kubanen Luis Posada Carriles greps för två år sedan för brott mot USA:s invandrarlagar. Om han skulle fällas på alla punkter som han anklagas för riskerar han upp till 40 års fängelse.

Venezuela och Kuba efterlyser Posada Carriles som den som ligger bakom ett attentat som dödade alla ombord på ett kubanskt flygplan 1976. Han har ett utvisningsbeslut från USA över sig men bara Venezuela och Kuba vill ta över ansvaret för honom _ och dit vill inte USA skicka honom.

Fyra Nobelpristagare krävde i fjol att Posada Carriles åtalas för terrorbrott i antingen USA, Venezuela eller Kuba.

Fallet Posada Carriles är ytterst besvärande för Bushregeringens krig mot terrorn. Den misstänkte flygplansbombaren arbetade en gång för CIA och regeringen har hittills vägra terroriststämpla honom, vilket annars skulle vara ett sätt att hålla honom kvar i fängsligt förvar på obestämd tid.

Politiskt mäktiga kubaner i USA, som Bush inte gärna vill stöta sig med, tycker att Posada Carriles är en hjälte.

TT

Mer läsning

Annons