Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sofie flyttar till eget hus

Annons

För ett och ett halvt år sedan började Sofie Olsson på gymnasiet i Leksand. Hon trivdes inte där utan bytte till Lugnetgymnasiet här i Falun. Där går hon nu andra året på mediaprogrammet.

Eftersom hon började i Falun ganska hastigt pendlade hon hela första året mellan Rättvik och Falun, varje dag. Det tar inte ens en timme att åka buss, men att åka fram och tillbaka varje dag tar ändå mycket tid.

- Om jag ska träffa någon kompis efter skolan måste jag planera allt i förväg. Jag måste anpassa mig efter bussar hela tiden, säger hon.

Ibland går det inga sena bussar hem. Då får hon avstå från det hon tänkt göra för att över huvud taget komma hem.

Tankarna på att flytta till Falun har funnits där ända sedan Sofie började gymnasiet. Hennes pojkvän bor här, så det skulle på många sätt kännas bra för henne att flytta hit.

Sofie har länge letat efter lägenhet i Falun men inte hittat någon som passat henne. När hon sedan fick ett erbjudande av en bekant till sin mamma att få hyra ett hus på hans tomt tackade de ja direkt.

- Det är svårt att hitta billiga lägenheter i Falun så det är ju jättebra att få hyra ett litet hus mitt i stan, säger Sofie.

Huset ligger i Elsborg och är litet, ungefär som en normal enrumslägenhet, men räcker alldeles lagom för en 16-åring som aldrig bott själv förr.

Sofie har ett rum, kök och toalett och allting är nyrenoverat. Egentligen skulle hon fått flytta in alldeles i början av höstterminen, men eftersom renoveringen drog ut på tiden blev det framskjutet. Renoveringen är nu klar och flyttlasset går om ett par veckor.

Pengar kommer inte att bli ett problem för Sofie eftersom inackorderingsbidraget hon får av CSN kommer att räcka till hyran, så när som på ett par hundralappar.

Pengar till mat kommer hon att få av sin mamma, så studiebidraget kommer hon att fortsätta kunna köpa vad hon vill för.

Sofie har köpt ganska mycket nya saker till sitt hus, men har även lånat en del möbler av ägaren.

- Det ska bli skönt att ha eget boende så jag kan få klara mig själv, säger Sofie.

MITRA TAHMIRPOUR

Mer läsning

Annons